ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegonóżki wieprzowe 4 sztukczosnek 1 sztukcebula 2 sztukpieprz ziarnisty 4 ziarnaziele angielskie 4 ziarnaliść laurowy 4 sztukgolonka 1 sztukwłoszczyzna (Bez kapusty)1 sztukbiałka 4 sztukkoper według uznaniacytryna 1 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, sparzone nóżki zalać wodą tak, by je tylko przykryła. Dodać oczyszczone, pokrojone w ósemki cebule, oczyszczonych kilka ząbków czosnku, listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela. Gdy woda się zagotuje dodać opłukana małą golonkę i gotować powoli na małym ogniu ok. 3 godziny. 30 minut przed końcem gotowania dodać oczyszczoną włoszczyznę. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, odcedzić je, a wywar sklarować, dodając do niego ubite białka. Przez chwile podgrzewać na małym ogniu, a następnie przecedzić przez gazę. Obrane z kości mięso pokroić. Do wywaru dodać pozostały rozdrobniony czosnek, posolić i popieprzyć do smaku. Na dno miseczek wlać po trochę wywaru, dodać po gałązce oczyszczonego koperku i odstawić do zastygnięcia. Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, ułożyć na niej pokrojone mięso i zalać wywarem. wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem zdjąć z powierzchni tłuszcz. Galaretkę wyjąć z miseczek na półmisek i udekorować cytryną. Podawać z octem lub sokiem z cytryny.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: