Wykonanie
« Powrót  
Galaretka z nóżek wieprzowychDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegonóżki wieprzowe 4 sztuk
czosnek 1 sztuk
cebula 2 sztuk
pieprz ziarnisty 4 ziarna
ziele angielskie 4 ziarna
liść laurowy 4 sztuk
golonka 1 sztuk
włoszczyzna (Bez
kapusty)1 sztuk
białka 4 sztuk
koper według uznania
cytryna 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, sparzone nóżki zalać
wodą tak, by je tylko przykryła. Dodać oczyszczone, pokrojone w ósemki
cebule, oczyszczonych kilka ząbków
czosnku,
listki laurowe oraz ziarenka
pieprzu i ziela. Gdy
woda się zagotuje dodać opłukana małą
golonkę i gotować powoli na małym ogniu ok. 3 godziny. 30 minut przed końcem gotowania dodać oczyszczoną
włoszczyznę. Gdy
mięso i warzywa będą miękkie, odcedzić je, a
wywar sklarować, dodając do niego ubite
białka. Przez chwile podgrzewać na małym ogniu, a następnie przecedzić przez gazę. Obrane z kości
mięso pokroić. Do
wywaru dodać pozostały rozdrobniony
czosnek, posolić i popieprzyć do smaku. Na dno miseczek wlać po trochę
wywaru, dodać po gałązce oczyszczonego
koperku i odstawić do zastygnięcia. Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, ułożyć na niej pokrojone
mięso i zalać
wywarem. wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem zdjąć z powierzchni tłuszcz.
Galaretkę wyjąć z miseczek na półmisek i udekorować
cytryną. Podawać z
octem lub
sokiem z cytryny.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: