ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegogroch suchy 0,5 szklanekgolonki 2 sztukkapusta kiszona 550 gramówcebula 2 sztukczosnek 3 ząbkijabłka 1 sztukwłoszczyzna 1 pęczekestragon 1 łyżek stołowychpieprz 5 ziarnaliść laurowy 2 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone, osuszone golonki natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, włożyć do garnka i zalać taka ilością wrzącej wody, by je przykryła, posolić i gotować 2h pod przykryciem. Dodać jedną obraną cebulę, oczyszczona włoszczyznę, pieprz, estragon i listki laurowe. Gotować do miękkości mięsa. Wcześniej zalany wrzątkiem groch i moczony 4,5 godziny, odcedzić, wypłukać i przełozyć do osobnego garnka, zalać świeżą wodą, tak aby był przykryty i gotować, aż będzie prawie miękki. Wrzucić posiekaną kapustę i gotować do miękkości. Dodać posiekaną cebulę i starte kwaśne jabłko, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Przełożyć do tego garnka golonki wraz z częścią wywaru i dusić 5 minut pod przykryciem. Podawać z chlebem i piwem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: