ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegogrzyby suszone 0,5 szklanekżeberka wędzone 500 gramówwoda 2 litrówliść laurowy 1 sztukziele angielskie według uznaniawłoszczyzna siuszona 2 łyżek stołowychkapusta kiszona 750 gramówcebula 2 sztukslonina 100 gramówczosnek 2 ząbkipieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte suszone grzyby zalać niewielka ilością wrzątku i odstawić do namoczenia.Zimna wodą zalać żeberka, dodać liść laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego i zagotować. Wsypać do garnka włoszczyznę i gotować do miękkości mięsa. Z wywaru wyjąć żeberka, oddzielić mięso od kości, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć z powrotem do wywaru.Kapustę odcisnąć z soku, sok zachować. Odsączone grzyby posiekać. Oczyszczoną, posiekaną cebule zeszklić na słoninie lub boczku, dodać kapustę oraz grzyby i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać wszystko do wywaru. Wlać wodę, w której moczyły się grzyby oraz zmiażdżony ząbek czosnku i zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, to dolać sok z kapusty. Udekorować listkami lubczyku.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: