ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czegogolonka 2 sztukwłoszczyzna 300 gramówcebula 2 sztuklistek laurowy 2 sztukpieprz ziarna 4 sztukestragon 0,5 łyżek deserowychczosnek 4 ząbkisól według uznaniaWykonanie:Golonki oczyścić i umyć, wykroić pieczątki i natrzeć czosnkiem. Włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 2 godzinach dodać oczyszczone i umyte warzywa, cebulę i listki laurowe, pieprz i estragon. Ugotować do miękkości. Gotowe już golonki przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Podawać z ziemniakami lub puree z grochu oraz z sałatką z ogórków kwaszonych. Koniecznym dodatkiem do gotowej golonki jest chrzan przyrządzony z cytryną lub musztardą. Golonkę można podawać z zimnym sosem chrzanowym.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaKuchnia StaropolskaPotrawy z MięsaKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Pycha!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: