Wykonanie
Lubię kiedy na rynku robi się fioletowo. A dzieje się tak przede wszystkim dzięki urodzajowi
śliwek, obecności
bakłażanów, no i fig, których jest coraz więcej.No i w końcu można kupić dorodne
figi za bardzo przyzwoitą cenę. A
figi to ciekawy temat kulinarny, jeden z moich ulubionych.Słodkie
figi w kruchym cieście robiłam już wcześniej; połączenie słodkości
owoców z
brązowym cukrem i
cynamonem w towarzystwie
maślanego kruchego
spodu powoduje, że
ciastka rozpływają się w ustach.Na ostatnich warsztatach w Spot spróbowaliśmy, był to mój pierwszy raz, zrobić
figi na wytrawnie, z gorgonzolą i
miodem. Udały się wspaniale i wszyscy stwierdziliśmy zgodnie, że to doskonały pomysł na przekąskę czy proste i efektowne danie na imprezę albo przyjęcie.Dzisiaj na blogu obie wersje, sporo zdjęć i trochę przepisów. Ciasto do obu smaków jest prawie takie samo, różni się tylko dodaniem
cukru w wersji słodkiej.
Figi w kruchym cieście z gorgonzolą i
miodem



Składniki:Składniki: na 8-9 sztukciasto:315g
mąki1 łyżeczka
soli225g zimnego
masła120ml zimnej
wodynadzienie:8-9 fig200g gorgonzoli2-3 duże łyżki
miodu płynnegogarść
orzechów włoskich grubo posiekanych
oliwa1 rozbełtane
jajko – do posmarowania przed pieczeniemKilka garści
rukoli do podaniadressing:½ kubka
oliwyszczypta
soli1 ząbek
czosnku1 duża łyżka
miodu1 duża łyżka
soku z cytryny

Jak zrobiłam:ciasto:1. Wymieszałam
mąkę i
sól. Dodałam
masło pokrojone w kawałeczki. Palcami łączyłam, aż przypominało w konsystencji ziarnka
groszku.2. Dodałam trochę
wody - nie całą podaną ilość, trzeba to robić z wyczuciem - szybko wyrobiłam ciasto.3. Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.dressing:Wszystkie składniki dressingu wymieszałam i odstawiłam.całość:1. Obcięłam ogonek każdej
figi. Nacięłam je na cztery części do połowy.2. Ciasto rozwałkowałam na duży prostokąt takiej wielkości, żeby móc go podzielić na 8-9 kwadratów.Po środku każdego kwadratu ułożyłam
figi, rozchyliłam ćwiartki górnej części i włożyłam w środek duże kawałki
sera. Polałam
ser i wnętrze
figi miodem,
skropiłam leciutko
oliwą, posypałam posiekanymi
orzechami i szybko zamknęłam koperty ciasta - narożniki kwadratów zebrałam palcami po środku i przykryłam
owoce ciastem zlepiając brzegi wszystkich 4 trójkątów.3. Wierzch każdego
ciastka posmarowałam rozbełtanym
jajkiem. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i
figi w cieście piekłam przez około 40 minut.
Figi podajemy na
rukoli polanej dressingiem.


Składniki: na 9 sztukciasto:315g
mąki1 łyżka
cukru1 łyżeczka
soli225g zimnego
masła120ml zimnej
wodynadzienie:kilka, 5-6 fig50-60g
brązowego cukruszczypta
soli1/2 łyżeczka
cynamonukawałek świeżego
imbiru, startego na drobnych oczkachodrobina
gałki muszkatołowej1 łyżka zimnego
masła1 rozbełtane
jajko do posmarowania

Jak zrobiłam:ciasto:1. Wymieszałam
mąkę,
cukier i
sól. Dodałam
masło pokrojone w kawałeczki. Palcami łączyłam, aż przypominało w konsystencji ziarnka
groszku.2. Dodałam trochę
wody - nie całą, trzeba to robić z wyczuciem - i szybko wyrobiłam ciasto.3. Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.Całość:1.
Figi podzieliłam na 6 - 8 łódeczek.2. Pozostałe składniki nadzienia, za wyjątkiem
masła i
jajka, wymieszałam.3. Ciasto rozwałkowałam na duży prostokąt takiej wielkości, żeby móc go podzielić na 9 kwadratów.4. Po środku każdego kwadratu ułożyłam
figi, posypałam je
cukrem z
przyprawami, a na wierzchu położyłam po kawałku
masła.5. Narożniki kwadratów zebrałam palcami po środku i przykryłam
owoce ciastem zlepiając brzegi wszystkich 4 trójkątów.6. Wierzch każdego
ciastka posmarowałam rozbełtanym
jajkiem. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i
figi w cieście piekłam przez około 40 minut.