Wykonanie
Na stadionie narodowym Polacy walczą z Portugalią, czyli odliczanie do Euro2012 rozpoczęte:) Nie wiem jak Wy, ale ja już nie
mogę doczekać się tych emocji:) Na dzisiejsze kibicowanie upiekłam ciasto
orzechowe. Można podać je z
syropem, wówczas, jest ciężkie i bardzo słodkie, jednakże zrezygnowałam z tej dodatkowej
słodyczy. Wolałam dodać do niego mieszankę keksową. Przepis pochodzi z książki Tamary Milstein "Najlepsze ciasta świata". Autorka poleca serwować je z
greckim jogurtem lub
cytrusami. Dodaję do akcji " Ciasta Świata " (Aleksandra).
Składniki :Ciasto :130 g miękkiego
masła60 g
cukru (dałam mniej)40 g
brązowego cukru (pominęłam)8
jajek (dałam 6)Skórka z 2
cytryn60 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soliŁyżeczka
cynamonuŁyżeczka
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki zmielonych
goździków400 g zmielonych i uprażonych
orzechów włoskich1/2 opakowania mieszkanki keksowej (opcjonalnie)
Syrop :Szklanka
cukru300 ml
wody25 ml
mioduSok i skórka z 2
cytrynLaska
cynamonuMasłem smarujemy tortownicę.Ubijamy
masło z
cukrem. Nie przerywając miksowania dodajemy pojedynczo
żółtka.Gdy masa jest gotowa wrzucamy skórkę z 2
cytryn, miksujemy, dodajemy mieszankę keksową, mieszamy. Odstawiamy.W oddzielnej misce łączymy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
goździki. Delikatnie łączymy z odstawioną masą, dodajemy zmielone
orzechy, mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodajemy ją porcjami do ciasta i delikatnie mieszamy.Łyżką przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy 40-50 minut w 180 st.C.
Syrop : mieszamy wszystkie składniki, gotujemy 10 minut. Odcedzamy i odstawiamy.Ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy gorącym
syropem. Odstawiamy, aż
syrop wsiąknie w ciasto (można nakłuć je w kilku miejscach).Smacznego!