Wykonanie
To niesamowite jak po paru tygodniach systematycznych i intensywnych treningów rozpisanych przez kogoś, kto ma o tym pojęcie, moja forma rośnie.Dzisiejsze 18 kilometrów to była przyjemność i satysfakcja, a co najważniejsze - pokonałam je bez
bólu czy dyskomfortu i w czasie krótszym niż kiedykolwiek.Zaglądam tu i tam, oglądam wpisy i przepisy, dominują szarlotki,
śliwki czy
gruszki w tartach, no i
dynia.A u mnie będzie
tymianek. Nie wiem, czy to smak jesieni, ale smak doskonały beż wątpienia.Latem zakochałam się w cieście
bazyliowym, a to, trochę podobne w konsystencji i charakterze, jest wersją jesienną.Najlepsze jest oczywiście ze świeżym
tymiankiem, ale suszony jest równie dobry.

Składniki:na mała foremkę150g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solilistki z około 3 gałązek
tymianku albo, jeśli suszony, duża łyżka1
jajko180g
cukru1/2 kubka letniego
mleka8 łyżek
oliwy extra virgingarść
migdałów posiekanych2 -3 łyżki
brązowego cukru do posypania wierzchu


Jak zrobiłam:1. Przesiałam
mąkę ( to bardzo ważne ), dodałam proszek,
sól,
tymianek i wymieszałam.2.
Jajko utarłam z
cukrem (180g) bardzo dokładnie; trwało to dobrych kilka minut.3. W garnuszku wymieszałam
oliwę z
mlekiem.4.
Oliwę połączyłam z suchymi składnikami w kilku porcjach. Po każdym dosypaniu suchych składników bardzo dokładnie mieszałam masę. Do ciasta dodałam
migdały i delikatnie wymieszałam.5. Podłużną foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę wylałam do foremki. Wierzch posypałam
brązowym cukrem, dzięki
czemu po upieczeniu ciasto pokrywa chrupiąca skorupka.6. Piekarnik rozgrzałam do 180' i ciasto piekłam przez 25 minut, aż patyczek był suchy. Nie należy jednak ciasta wypiec zbyt mocno, powinno być lekko sprężyste.


Ciasto powinno być podane wystudzone. Najlepsze jest tego samego dnia, ale następnego jest też pyszne.Można je trochę urozmaicić, przekładając je warstwą kremu z
mascarpone z
cukrem pudrem i odrobiną kremówki.Tak zrobiłam, posypałam je również
cukrem pudrem i udekorowałam świeżymi
figami.


Doskonałe, wyrafinowane, ciekawe w smaku i konsystencji ciasto, które jest jednocześnie łatwe i szybkie w przygotowaniu.