Wykonanie
Wiem, wiem, znowu ciasto! Ale sobota bez ciasta? Niemożliwe! Szczególnie, gdy na wypiek czeka kilkanaście par uśmiechniętych oczu, pełnych nadziei, że tak, wchodzę do kuchni, by znowu coś upiec. Moja współlokatorka nazwała mnie dzisiaj "niemożliwą", mówiąc: "tylko Ty jesteś w stanie zrobić coś z niczego" - bo fakt, około południa stwierdziłam, że coś bym upiekła, ale ... Ale za bardzo nie mam z czego. Dziesięć minut później ciasto wylądowało w piekarniku. Bo
mąką, co
cukier, bo
jajka i
mleko są zawsze. Znalazłam jeszcze resztkę domowego
dżemu malinowego, w szafce ukryły się
wiórki kokosowe, więc ... Więc jednak można upiec ciasto!(ciasto podrzucam do mojego sobotniego cyklu, ale ciasto zrobicie również z pomocą zwykłego miksera ;-) )
/Do przygotowania w Speedcook'u/Przepis (forma na tartę):2szkl
mąki pszennej1szkl drobnego
cukruszczypta
soli2 (średnie)
jajka1/4szkl
oliwy z oliwek1/2szkl
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2szkl wiórek
kokosowych1/2szkl
dżemu malinowego (u mnie: domowy)+
cukier puder do posypaniaPiekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Do naczynia miksującego wsypać
mąkę,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia,
wiórki kokosowe, wbić
jajka, wlać
oliwę z oliwek,
mleko,
dżem. Nastawić maszynę: obroty 4, czas 30 sekund. Włączyć. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gładką, jednolitą masę. Ciasto wlać do formy natartę (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy ją delikatnie natłuścić). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30-40 minut, aż do "suchego patyczka". Ciasto wyjąć i ostudzić. Posypać
cukrem pudrem.