Wykonanie
Jak co roku, zimą rozpoczął się sezon na
pomarańcze. Sklepy przed świętami zabijają się promocjami, a normą stała się cena niecałe 2 zł za kilogram. U mnie codziennością stały się świeżo wyciskane
soki, ale wykorzystałam je również w słodkim przepisie.Składniki :250 gram
mąki pszennej100 gram
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia8 łyżek
oliwy1
jajkoskórka otarta z 1
pomarańczy100 ml soku wyciśniętego z
pomarańczy (wyjdzie jedna lub dwie w zależności jakie są duże i soczyste)100 ml
mleka½ łyżeczki
soliewentualnie trochę
cukru pudru do posypania lub
lukier do ozdobieniaPrzygotowanie – nic prostszego. W jednej dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie sypkie składniki, czyli
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia i
sól. Następnie dołóż skórkę z
pomarańczy, którą uprzednio dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem.
Jajko roztrzep w osobnym naczyniu i również dolej do reszty, podobnie jak i
mleko,
oliwę i sok wyciśnięty z
pomarańczy. Wszystko łyżką starannie ze sobą wymieszaj i powstałym
ciastem napełnił papierowe foremki do pieczenia do 2/3 ich wysokości.Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200’C i piecz przez jakieś 12-15 minut, aż ładnie wyrosną i ładnie się zarumienią.
Szybkie – proste – smaczne.