Przyszła pora na babki :), ta jest delikatna, pulchna i aromatyczna. Po prostu rozpływa się w ustach i masz ochotę na kolejny kawałek :). Wspaniała do popołudniowej kawy czy gorącej czekoladypitej wieczorem.Składniki:ciasto1 szklanka mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej4 jajka1 szklanka drobnego cukru1 margaryna1 cukier waniliowego1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 aromat waniliowyszczypta solitłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formylukier3/4 szklanki cukru pudru1/4 łyżeczki oliwy z oliwek3 łyżki gorącego mlekaOpis wykonania:Jajka miksujemy z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem waniliowym i solą. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy aromat i margarynę dokładnie miksujemy.Formę dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto do formy.Pieczemy w 180 C. około 40 minut.LukierWszystkie składniki dokładnie ucieramy ( dzięki oliwie zastygły lukier nie będzie pękał przy krojeniu ).źródło: Tina poleca -Smacznego 1/2014Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy