Wykonanie
Przepis na tą babkę zaczęrpnęłam z bloga Kuchnia Szeroko Otwarta . Babka wyszła tak wyszła, że na Wielkanoc zrobię jeszcze jedną:)
Potrzebne składniki :5
jajek,225 g
cukru,3 łyżeczki
cukru waniliowego,250 g
margaryny,170 g
mąki ziemniaczanej,150 g
mąki pszennej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,szczypta
soli ,
cukier puder ,
bułka tartaSposób wykonania:Kostkę tłuszczu ucieramy z 225 g
cukru.Dodajemy 5
żółtek naprzemiennie ze 170 g
mąki ziemniaczanej i 150 g
mąki pszennej. Dodajemy 3 łyżeczki
cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku.5
białek ubijamy ze szczyptą
soli.Wyrabiamy ciasto.Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą.Wylewamy ciasto. Na moją o średnicy 25 cm było trochę mało, więc polecam robić 1 , 5 porcji, wtedy będzie wyższa.Pieczemy 50-55 min. w 175 st.Można posypać
cukrem pudrem.Smacznego !