Wykonanie
To już drugi przepis na ciasto z
rabarbarem, który pojawia się na blogu. Dostałam z pewnego przepisu i muszę przyznać, że po dopracowaniu wzorku na wierzchu ciasta, będzie to jedno z naszych ulubionych, domowych ciast w
rabarbarowym okresie.Składniki na ciasto :½ kg
mąki pszennej1 kostka dobrej
margaryny10 dag
cukru kryształ8 dag
cukru waniliowego3
jajkaszczypta
soli3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na nadzienie :1 kg
rabarbaru (może być trochę ponad)10 dag
cukru kryształ8 dag
cukru waniliowegotrochę
cukru pudru do posypania z wierzchu
Wszystkie podane wyżej składniki na ciasto razem ze sobą zagnieść i podzielić na dwie części.Jedną połową wyłożyć blachę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną
bułką tartą.Ciasto pozakłuwać widelcem by mogło „oddychać” podczas pieczenia.
Rabarbar opłukać, obrać i pokroić w kostkę na mniejsze kawałki.Zasypać go
cukrem i wymieszać.Wyłożyć na ciasto, a z pozostałego ciasta albo uformować wałeczki i położyć je na wierzch.Piecz całość w temperaturze 190’C przez około godziny góra-dół.Na koniec, kiedy już ostygnie, posypać z wierzchu
cukrem pudrem.Ciasto z
rabarbarem wyszło bardzo dobre, kwaskowe, a nie słodkie, przesłodzone. W sam raz nadaje się na deser w ciepłe i upalne dni.