Wykonanie
składnikiciasto* 250 g
margaryny* 5
jajek* 2/3-3/4 szklanki
cukru* 2 szklanki
mąki pszennej* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia*
rabarbar ok. 1 kgkruszonka* 100 g
mąki pszennej* 65 g
margaryny* 40 g
cukru pudruSposób wykonania
Rabarbar obrać ze skóry i pokroić w 3 cm paski.Składniki na kruszonkę szybko ze sobą połączyć.
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Białka oddzielić od
żółtek,
białka lekko ubić, dodać
cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie sztywna i lśniąca, a
cukier rozpuszczony, dodać
żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i wymieszać, a następnie wlać
margarynę i wszystko dokładnie połączyć (można mikserem na małych obrotach).Ciasto wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto dość gęsto wyłożyć
rabarbar, lekko go wcisnąć w ciasto, a następnie na wierzchu rozsypać kruszonkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 40-50 min. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.