Wykonanie
Wiosenne, delikatne, lekko kwaskowate z nutą
słodyczy, ciasto z
rabarbarem to wyśmienita propozycja na każdą okazję. Przygotowuję się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerzy. Znakomicie smakuje również z innymi sezonowymi
owocami.
składniki na tortownicę 23 cm2 szklanki
mąki pszennej4
jajka1 szklanka
cukru250 g
margaryny do pieczenia2 łyżeczki
proszku do pieczenia10-12 łodyg
rabarbarucukier puder do posypania ciastaprzepis
Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i przestudzamy.Opłukany i obrany
rabarbar kroimy w 1 - 2 cm kawałeczki.Do miski przekładamy oddzielone od
żółtek białka i ubijamy je na sztywno pod koniec miksowania dodajemy
cukier. Do ubitych
białek wrzucamy
żółtka wsypujemy
mąkę oraz
proszek do pieczenia i wlewamy letnią
margarynę. Wszystko delikatnie łączymy łyżką.Do posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką tortownicy, wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3-4 łyżek ciasta do polania
owoców ) a następnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonego
rabarbaru,
owoce polewamy nierównomiernie pozostałym
ciastem.Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 45 minut .