Wykonanie
            Wiosenne, delikatne, lekko kwaskowate z nutą 
słodyczy, ciasto z 
rabarbarem to wyśmienita propozycja na każdą okazję. Przygotowuję się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerzy. Znakomicie smakuje również z innymi sezonowymi 
owocami.

składniki na tortownicę 23 cm2 szklanki 
mąki pszennej4 
jajka1 szklanka 
cukru250 g 
margaryny do pieczenia2 łyżeczki 
proszku do pieczenia10-12 łodyg 
rabarbarucukier puder do posypania ciastaprzepis
Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i przestudzamy.Opłukany i obrany 
rabarbar kroimy w 1 - 2 cm kawałeczki.Do miski przekładamy oddzielone od 
żółtek białka i ubijamy je na sztywno pod koniec miksowania dodajemy 
cukier. Do ubitych 
białek wrzucamy 
żółtka wsypujemy 
mąkę oraz 
proszek do pieczenia i wlewamy letnią 
margarynę. Wszystko delikatnie łączymy łyżką.Do posmarowanej tłuszczem i posypanej 
mąką tortownicy, wlewamy ciasto ( zostawiamy ok 3-4 łyżek ciasta do polania 
owoców ) a następnie układamy na nim dość grubą warstwę pokrojonego 
rabarbaru, 
owoce polewamy nierównomiernie pozostałym 
ciastem.Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 45 minut .