Wykonanie
Warstwa ciasta jest cienka, co sprawia, że bardziej czuć
owoce, a zapach
truskawek z upieczonego ciasta jeszcze długo unosił się po całym mieszkaniu. Ciasto jest bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu, za to wilgotne i mocno
owocowe. Nie jest również przesłodzone dlatego wielbiciele bardziej słodkich ciast powinni dać całą szklankę
cukru. Można również stosować różne wariacje
owocowe według uznania.składniki* 2 duże
jajka* 2 szklanki
mąki pszennej* 1 i 1/2
proszku do pieczenia* 1 kostka
margaryny (250 g)* 2 łyżki
wody* 3/4 szklanki
cukru* 500 g
truskawek* 2-3 łodygi
rabarbarukruszonka* 3/4 szklanki
mąki krupczatki* 75 g
margaryny* 3 łyżki
cukru pudruSposób wykonania
Rabarbar obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, zasypać 2 łyżeczkami
cukru i odstawić na ok. 30 min.
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Składniki na kruszonkę włożyć do miski i szybko połączyć ze sobą tak aby powstała sypka kruszonka.
Margarynę rozpuścić w większym garnku razem z
wodą i
cukrem.Do wystudzonej
margaryny dodać
jajka, zmiksować, następnie dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.Ciasto wylać do formy (36/24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Rabarbar odsączyć z soku, poukładać na cieście, następnie poukładać
truskawki.
Owoce częściowo wcisnąć w ciasto.
Następnie na ciasto z poukładanymi
owocami równomiernie rozsypać kruszonkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni, ok. 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu ciasto posypać
cukrem pudrem.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.