ßßß
Warstwa ciasta jest cienka, co sprawia, że bardziej czuć owoce, a zapach truskawek z upieczonego ciasta jeszcze długo unosił się po całym mieszkaniu. Ciasto jest bardzo szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu, za to wilgotne i mocno owocowe. Nie jest również przesłodzone dlatego wielbiciele bardziej słodkich ciast powinni dać całą szklankę cukru. Można również stosować różne wariacje owocowe według uznania.składniki* 2 duże jajka* 2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/2 proszku do pieczenia* 1 kostka margaryny (250 g)* 2 łyżki wody* 3/4 szklanki cukru* 500 g truskawek* 2-3 łodygi rabarbarukruszonka* 3/4 szklanki mąki krupczatki* 75 g margaryny* 3 łyżki cukru pudruSposób wykonaniaRabarbar obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, zasypać 2 łyżeczkami cukru i odstawić na ok. 30 min.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Składniki na kruszonkę włożyć do miski i szybko połączyć ze sobą tak aby powstała sypka kruszonka.Margarynę rozpuścić w większym garnku razem z wodą i cukrem.Do wystudzonej margaryny dodać jajka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.Ciasto wylać do formy (36/24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Rabarbar odsączyć z soku, poukładać na cieście, następnie poukładać truskawki. Owoce częściowo wcisnąć w ciasto.
Następnie na ciasto z poukładanymi owocami równomiernie rozsypać kruszonkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni, ok. 50 min.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.Po wyjęciu ciasto posypać cukrem pudrem.

Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.