Wykonanie
            
To moje ulubione ciasto, które zawsze robię z sezonowymi 
owocami. Odkąd pamiętam, Mama zawsze je piekła, najczęściej z 
jabłkami i 
śliwkami, dlatego też kojarzy mi się z dzieciństwem. Ciasto jest delikatne i mięciutkie. Robi się je bardzo szybko, ale jeszcze szybciej znika. Tym razem ciasto zrobiłam z 
rabarbarem, którego kwaskowaty smak idealnie łączy się ze słodkim 
ciastem.Składniki:2 szklanki 
mąki pszennej (u mnie tortowa) (1 szklanka=250 ml)250 g 
margaryny1 szklanka 
cukru4 
jajka (
żółtka oddzielone od 
białek)1 łyżeczka 
proszku do pieczenia500-600 g 
rabarbarucukier puder do posypaniaWykonanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Nie doprowadzamy do zagotowania. Pozostawiamy do ostudzenia
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na 1 - 2 cm plasterkiZ 
białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy powoli 
cukier, a następnie dodajemy po kolei po jednym 
żółtku i dokładnie miksujemyDo ubitej piany wsypujemy po jednej łyżce przesianą 
mąkę z 
proszkiem do pieczenia i na jak najmniejszych obrotach miksujemy. Na koniec wlewamy powoli ostudzoną 
margarynę i dalej miksujemy, również na najmniejszych obrotach.Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 24x34 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej 
mąką. Na cieście układamy kawałki 
rabarbaruCiasto pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minutGorące ciasto posypujemy 
cukrem pudremSmacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
