Wykonanie
Serniki cieszą się wśród ciast chyba największą popularnością. Zwykły czy z
owocami, z
czekoladą i solonym
kajmakiem..wszystkie.Ale serniki na słono, a tym
bardziej pikantne i z
sera koziego? To coś nowego, czego trzeba po prostu spróbować. Mają doskonałą konsystencję i niepowtarzalny smak. Można je jeść na zimno i na ciepło.Mój sernik pikantny sprawdził się rewelacyjnie na Festiwalu Dobrego Smaku.Nie tylko wyglądał efektownie i chyba smakował podobnie, bo zniknął w pierwszej kolejności pomimo tego, że
kozie sery nie są jeszcze tak popularne jak krowie; zdecydowanie prościej jest zrobić sernik z tradycyjnego
sera, który jest wszędzie dostępny.Na szczęście, kozie stają się coraz bardziej popularne dzięki swoim ogromnym walorom.

Składniki:spód:100g
mąki pszennej100g
otrębów żytnich120g miękkiego
masła2 łyżki mielonych
migdałów1 łyżka
migdałów blanszowanych pokrojonych w słupki2 łyżki czarnego
sezamusól,
pieprz
masa serowa:500g
ricotty koziej1 opakowanie kremowego
serka śmietankowego150g
białego sera śmietankowegookoło 100ml gęstej
śmietany4
jaja2 łyżki czarnego
sezamuoliwki zielone albo czarne, pokrojonekilka
suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki a
potem małe części2 łyżki
płatków migdałowychsól,
pieprztymianekchilli w płatkach
ostra papryka mielonailości przypraw nie podaję; przyprawiamy tak, jak chcemy

Jak zrobiłam:spód:1. Wszystkie suche składniki wymieszałam. Dodałam
masło i całość zagniotłam na kruszonkę.2. Formę - tortownicę 23cm wyłożyłam papierem. Kruszonkę wysypałam na papier i uformowałam spód wygniatając kruszonkę bardzo dokladnie. Formę wstawiłam do lodówki. W tym czasie przygotowałam masę
serową.masa serowa:1. Do
sera koziego dodałam
serek kremowy i
śmietankowy. Wymieszałam mikserem
sery.2. Dodałam
jajka, po jednym, cały czas mieszając mikserem,
potem śmietanę i wymieszałam. Teraz już można to robić delikatnie, łyżką.3. Wszystkie dodatki, czyli
pomidory,
sezam,
płatki migdałowe i
oliwki wrzuciłam. Przyprawiłam
ser papryką,
solą i
pieprzem. Dodałam część
płatków chilli i
tymianek. Dokładnie całość wymieszałam. Masę
serową wyłożyłam na spód wychłodzony w lodówce. Wierzch posypałam
płatkami chilli i
tymiankiem, a
potem udekorowałam.4. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Sernik piekłam przez około 1 godzinę. Trzeba pilnować, żeby się nie przypalił, bo
ricotta jest delikatna i piecze się trochę inaczej niż
ser krowi; nie wyrasta i nie opada.Kończymy pieczenie kiedy środek jeszcze się delikatnie rusza. Najlepiej zostawić go przez kilkanaście minut w środku.

Do sernika wystarczy podać
sałatę i kieliszek
wina i doskonałe lekkie danie na lunch albo lekką kolację gotowe.