Wykonanie

Jego wysokość PLACEK!Kłaniam mu się w pas, bo rządził moim humorem długo po tym, jak zjadłam go, kiedyś, w samo południe. Gdybym zrobiła sondę, co jest głównym składnikiem tego "zwykłego" placka, o niezwykłym smaku (zakładając, że nikt nie zauważył co to za zielsko obok), to
daję sobie obciąć, kulinarną łapę, że większość obstawiłaby
cukinię... A tymczasem to polski
kalafior. Bardzo niedoceniany, choć przyznaję, że i ja długo pichciłam go ze zwykłą,
tartą bułką. Na blogu jest raptem
sałatka z
makrelą, swojego czasu hit, zapiekany
kalafior z posypką z
razowego chleba, makaronowa zapiekanka i właściwie to tyle w temacie
kalafiora.Ten przepis to niewyobrażalnie dobre połączenie. Już sam
kalafior z
serem zachwyca i na pewno będzie bazą do sałatki z wędzonym
kurczakiem i
koprem. Jednak kiedy z rozgrzanej patelni, dociera migdałowa nuta, a topiący się
ser wciska się głębiej w nozdrza, Jaśnie Pan
kalafior, zmienia się w warzywnego króla :)

Składniki na 14 sztuk:1 główka
surowego kalafiora , średniego100 g
sera manchego lub innego, ulubionego (lekko twardy)70 g
płatków migdałowych2 łyżki, czubate,
mąki pszennej2
jajka, zerówkisporo świeżo mielonego
pieprzu w wersji dorosłej, doprawić szczyptą
soliKalafior umyć i podzielić na mniejsze różyczki (usunąć tylko liście, twardą część też ścieramy). Zetrzeć w malakserze (lub ręcznie) na grubych oczkach. Tym samym sitkiem zetrzeć
ser. Dodać rozbełtane
jajka,
mąkę,
płatki migdałów i dokładnie wymieszać (dorośli
solą szczyptę).Rozgrzać patelnię z nieprzywieralną powłoką lub cieniutko posmarować
oliwą. Kłaść łyżką placki, lekko spłaszczyć i smażyć, aż się zarumienią.Ja podałam na duszonej
botwince, mocno doprawionej gałką i
jajkiem poche (uwielbiamy
jajka w tej postaci). Ale może być zwykły sos
miętowo -
czosnkowy
p.s. nie udało mi się zrobić zdjęcia w trakcie jedzenia, bo byliśmy w trochę ekstremalnych warunkach i bez fotelika, ale ten wyraz twarzy pojawił się na widok talerza :)