Wykonanie

Kochani, mam dla Was kolejną propozycję w ramach świątecznych wypieków. Tym razem kolej na tartę- delikatną, szybką w przygotowaniu i efektownie wyglądającą. Z początku planowałam trzymać się przepisu w związku ze składnikami nadzienia, ale zabrakło mi odpowiedniego
serka, więc musiałam 'improwizować'. Jest szansa, że tartę powtórzę w najbliższym czasie, ponieważ rozeszła się w jeden dzień, a to dobry znak :)Składniki:/inspiracja "Moje wypieki i desery" /ciasto:180g
mąki pszennej (w przepisie 150g)100g
masła2 łyżki
cukru pudru1
jajko50g zmielonych
migdałówszczypta
solinadzienie:150g
serka typu Bieluch150g
serka homogenizowanego waniliowego1
jajko4 łyżki zmielonych
migdałów2 i 1/2 łyżki
cukru pudruwierzch :1/2 szklanki
płatków migdałowychPrzygotowanie:Najpierw zajmujemy się
ciastem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą energicznie zagniatając. Następnie owijamy je w folię i wkładamy do lodówki.Teraz nadzienie.
Serki mieszamy ze sobą, dodajemy roztrzepane
jajko,
migdały i
cukier- musimy otrzymać jednolitą masę.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną
masłem i obsypaną
bułką tartą blachę. Pamiętajcie, aby boki były wysokie, ponieważ inaczej nie zmieścicie całej masy!! Na koniec wierzch posypujemy
płatkami migdałowymi.Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut- do momentu zarumienienia się
boków i
migdałów.Wyjmujemy i studzimy. Podajemy z dowolnymi dodatkami.Smacznego :)
