ßßß Cookit - przepis na Tarta serowo-migdałowa

Tarta serowo-migdałowa

nazwa

Wykonanie

Kochani, mam dla Was kolejną propozycję w ramach świątecznych wypieków. Tym razem kolej na tartę- delikatną, szybką w przygotowaniu i efektownie wyglądającą. Z początku planowałam trzymać się przepisu w związku ze składnikami nadzienia, ale zabrakło mi odpowiedniego serka, więc musiałam 'improwizować'. Jest szansa, że tartę powtórzę w najbliższym czasie, ponieważ rozeszła się w jeden dzień, a to dobry znak :)
Składniki:
/
inspiracja "Moje wypieki i desery" /
ciasto:
180g mąki pszennej (w przepisie 150g)
100g masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
50g zmielonych migdałów
szczypta soli
nadzienie:
150g serka typu Bieluch
150g serka homogenizowanego waniliowego
1 jajko
4 łyżki zmielonych migdałów
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
wierzch :
1/2 szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Najpierw zajmujemy się ciastem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy ze sobą energicznie zagniatając. Następnie owijamy je w folię i wkładamy do lodówki.
Teraz nadzienie. Serki mieszamy ze sobą, dodajemy roztrzepane jajko, migdały i cukier- musimy otrzymać jednolitą masę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę. Pamiętajcie, aby boki były wysokie, ponieważ inaczej nie zmieścicie całej masy!! Na koniec wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut- do momentu zarumienienia się boków i migdałów.
Wyjmujemy i studzimy. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2014/04/tarta-serowo-migdaowa.html