Wykonanie

Dziś proponuję muffiny wytrawne. Świetny pomysł może nie na danie główne, ale na pewno sprawdzi się jako przystawka czy przekąska na imprezy. To także świetny pomysł jako drugie śniadanie czy prowiant na wycieczkę/piknik. Pyszne, sycące, łatwe w przygotowaniu, i cieszące oko:)Miałam ochotę na muffiny wytrawne, ale nigdy wcześniej ich nie robiłam. Zatem przeglądnęłam kilkanaście stron internetowych z różnymi przepisami, sprawdziłam co mam w lodówce i zrodził się w mojej głowie taki oto pomysł:pół szklanki pełnoziarnistej
mąki pszennej,pół szklanki zwykłej
mąki pszennej,5 łyżek
otrąb pszennych,łyżeczka
proszku do pieczenia,łyżeczka
sody,
oregano,
pieprz200 ml
mleka (można połączyć
mleko z
jogurtem lub
śmietaną)2
jajka,2 łyżki
oleju,Proponowane dodatki;
paprykę (może być jednokolorowa lub połączyć kolory)
por,gotowany lub podsmażony
kurczak lub
indyk,
ser typu greckiego np. favita,
fetasuszone pomidory (dobrze odsączone)
bazyliaJeśli chodzi o dodatki jest tu miejsce na fantazję. Za każdym razem możemy dodać co innego.Dziś zrobiłam 2 rodzaje, podzieliłam ciasto na pół i jedne zrobiłam z
serem typu
feta,
suszonymi pomidorami doprawione świeżą
bazylią,
oregano, troszkę
ziół prowansalskich. Do drugich dałam kawałeczki
kurczaka z
przyprawą curry,
zielona paprykę, kawałeczek
pora.Przygotowanie:W jednej misce wymieszać suche produkty (
mąkę,
otręby,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia,
przyprawy). Następnie dodajemy nadzienie:
indyka,
paprykę,
pora,
szczypiorek,
pietruszkę, oraz
sery pokrojone w kostkę. W drugiej opcji dodałam
ser feta i
suszone pomidory. W drugiej misce połączyć
olej,
jogurt oraz
jajka. Dodać do suchych składników, wymieszać.Ciasto przełożyć do foremek.Piec około 30 minut w temperaturze 200 °C.wskazówka: w zależności od składników doprawić lub nie
solą. Przy fecie nie trzeba dosalać.Wyszły pyszne. Spotkałam się na wielu forach z oceną, że najlepsze są na ciepło, jednak zarówno mnie jak i mojej rodzinie zdecydowanie bardziej smakowały na zimno, nawet na drugi dzień.