Wykonanie

Zapiekanka ziemniaczana to potrawa, której tradycję wyniosłam z rodzinnego domu. Jest lubiana przez moich domowników za walory smakowe, a dla mnie liczy się też to, że jest prosta do wykonania, smaczna i idealna do naginania- czyli zawsze znajdzie się coś w lodówce, co możemy wrzucić do naszej potrawy.W wersji standardowej:
ziemniaki (ok kilograma)duża
marchewduża
pietruszkacebulapor (biała część)2
jajka (ugotowane na twardo)ok 30 dag
wędliny (jakakolwiek:
szynka,
kiełbasa wiejska, podgardle itp) jako (surowe)
ser żółty (na wierzch zapiekanki, pokrojony w plastry)szklanka
śmietany lub pół na pół
śmietany z
jogurtem naturalnymprzyprawy:
sól,
pieprz,
przyprawa do ziemniakówolej do wysmarowania formyOczywiście możemy zmieniać ilości dodawanych rzeczy jak i same składniki. Polecam też dodać różyczki
brokuła, czy poszatkowaną
kapustę włoską. Jeśli chodzi o
wędliny najbardziej lubimy z
kiełbasą wiejską. Możemy także pobawić się
przyprawami. Poza podanymi w przepisie proponuję doprawić
curry,
papryką ostrą lub słodką lub pójść w stronę
ziół:
majeranek,
kolendra,
tymianek.Wykonanie jest bardzo proste. Przygotowujemy naczynie do zapiekania, np. żaroodporne z pokrywką, smarujemy je
olejem, następnie na dnie układamy
ziemniaki pokrojone w talarki, tak aby przykryły dno (mogą być dwie warstwy). solimy. Następnie układamy warzywa cienko pokrojone w kostkę lub talarki:
cebulę,
marchew,
pietruszkę,
por i co tylko jeszcze chcemy. Jeśli chcemy
mieć tylko dwie warstwy
ziemniaków: na spodzie i na górze, to teraz dodajemy
wędlinę i ugotowane pokrojone
jajka. Ja zazwyczaj robię trzy warstwy
ziemniaków, zatem po warstwie z różnymi warzywami kładę
ziemniaki,
solę i na to
wędlinę,
jajka. Na wierzch ostatnia warstwa
ziemniaków plus
przyprawy.Wszystko wstawiamy do piekarnika na ok 60 minut, pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni. 20 minut przed końcem pieczenia polewamy zapiekankę roztrzepanym
jajkiem wymieszanym z
śmietaną i układamy na to
ser żółty. Wstawiamy ponownie do piekarnika. Kiedy
ziemniaki będą miękkie rozdzielamy na talarze.Kolejność warstw i ich ilość jest dowolna. Robiłam też tak, że
poza ziemniakami mieszałam wszystkie pozostałe pokrojone warzywa w jednym garnku wraz z
jajkami i
wędliną i tą mieszanką przekładałam warstwy
ziemniaków. Jest tu naprawdę sporo miejsca na własną inwencję twórczą.smacznego