ßßß
składniki:200 g mąki tortowej300 g cukru300 g kaszy manny2 łyżeczki proszku do pieczenie1 łyżka cynamonu170 g masłaok 1 kg jabłeksok z cytrynySuche składniki: mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia i cynamon dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 części.Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny.Blaszkę (u mnie tortownica 24 cm) smarujemy tłuszczem. Na przemian układamy ciasto (suche składniki), jabłka, ciasto, jabłka i ciasto. Każdą warstwę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy masło (najlepiej na chwilę jest je włożyć do zamrażalnika wtedy łatwiej się trze). Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.Pyszne jest jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.Sprawdź te przepisy :Jabłka, cynamon i bakalie, czyli Placek Włoski.Pudding chlebowy z białym serem i owocami.Jesienne ciasto ze śliwkami.Ciasto z budyniem i jabłkami.