Wykonanie
Opublikowano 23 stycznia 2015, autor:
MartaTo chyba najszybsza, najprostsza i najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek
jadłam.Delikatna,z kruchym wierzchem i dużą ilością
jabłek w środku. Kto jeszcze nie próbował szarlotki sypanej to niech szybko spróbuje.Oryginalny przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika domowego wyd.spec. Szarlotki i ciasta domowe. Wprowadziłam kilka zmian.

składniki:200 g
mąki tortowej300 g
cukru300 g
kaszy manny2 łyżeczki
proszku do pieczenie1 łyżka
cynamonu170 g
masłaok 1 kg
jabłeksok z cytrynySuche składniki:
mąkę,
cukier,
kaszę,
proszek do pieczenia i
cynamon dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, mieszamy z
sokiem z cytryny.Blaszkę (u mnie tortownica 24 cm) smarujemy tłuszczem. Na przemian układamy ciasto (suche składniki),
jabłka, ciasto,
jabłka i ciasto. Każdą warstwę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy
masło (najlepiej na chwilę jest je włożyć do zamrażalnika wtedy łatwiej się trze). Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.Pyszne jest jeszcze ciepłe posypane
cukrem pudrem.Sprawdź te przepisy :
Jabłka,
cynamon i
bakalie, czyli Placek Włoski.
Pudding chlebowy z
białym serem i
owocami.Jesienne ciasto ze
śliwkami.Ciasto z
budyniem i
jabłkami.