ßßß Cookit - przepis na Szarlotka domowa-sypana.

Szarlotka domowa-sypana.

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 23 stycznia 2015, autor: Marta
To chyba najszybsza, najprostsza i najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam.
Delikatna,z kruchym wierzchem i dużą ilością jabłek w środku. Kto jeszcze nie próbował szarlotki sypanej to niech szybko spróbuje.
Oryginalny przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika domowego wyd.spec. Szarlotki i ciasta domowe. Wprowadziłam kilka zmian.
składniki:
200 g mąki tortowej
300 g cukru
300 g kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenie
1 łyżka cynamonu
170 g masła
ok 1 kg jabłek
sok z cytryny
Suche składniki: mąkę, cukier, kaszę, proszek do pieczenia i cynamon dokładnie mieszamy. Dzielimy na 3 części.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach, mieszamy z sokiem z cytryny.
Blaszkę (u mnie tortownica 24 cm) smarujemy tłuszczem. Na przemian układamy ciasto (suche składniki), jabłka, ciasto, jabłka i ciasto. Każdą warstwę wyrównujemy. Na wierzch ścieramy masło (najlepiej na chwilę jest je włożyć do zamrażalnika wtedy łatwiej się trze). Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
Pyszne jest jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem.
Sprawdź te przepisy :
Jabłka, cynamon i bakalie, czyli Placek Włoski.
Pudding chlebowy z białym serem i owocami.
Jesienne ciasto ze śliwkami.
Ciasto z budyniem i jabłkami.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2015/01/23/szarlotka-domowa-sypana