Wykonanie
Jestem typem mięsożercy, rzadko na obiad gotuję coś w czym nie ma
mięsa albo chociaż
rybki. Dzisiaj trafiło na
łopatkę wieprzową w
kapuście kiszonej. Gdy mój mąż zobaczył gotowe danie to skojarzyło mu się z bigosem. Wyglądem może faktycznie przypomina bigos ale smakiem już niekoniecznie.

Składniki:1 kg
łopatki wieprzowej300 g
boczku wędzonego2 średnie
cebule2
marchewki1 duży
korzeń pietruszki600 g
kiszonej kapusty200 g
koncentratu pomidorowego4
liście laurowe8 ziaren
ziela angielskiego3 łyżeczki
tymianku suszonego3 łyżeczki
majeranku suszonego
pieprz ziołowyCebule kroimy w piórka i szklimy na patelni.
Boczek kroimy w małą kostkę, a
łopatkę w większą. Gdy
cebula zeszkli się dodajemy
boczek i smażymy aż tłuszcz się wytopi. Dodajemy
łopatkę i smażymy aż przyrumieni się.
Marchewkę i
pietruszkę trzemy na tarce na dużych oczkach.
Kapustę podsmażany na drugiej patelni. Do
mięsa dodajemy podsmażoną
kapustę,
liście laurowe,
ziele angielskie i podlewamy 0,5 szklanki
wody. Dusimy około 15 minut. Gdy
kapusta jest już podduszona dodajemy startą
marchewkę,
pietruszkę,
koncentrat pomidorowy,
tymianek,
majeranek, doprawiamy
pieprzem ziołowym i mieszamy. Dusimy na małym ogniu jeszcze przez 30 minut.Tak przyrządzona
łopatka świetnie smakuje z surówką z
pora,
jabłka i
sosu winegret oraz z
ziemniakami gotowanymi na parze.

Sprawdź te przepisy :Kapuśniak na żeberkach.Pieczona
łopatka wieprzowa, do kanapek bądź na obiad.Krupnik
pomidorowyMarynowane
jajka nie tylko na Wielkanoc.