ßßß Cookit - przepis na Bigos? Nie, to łopatka w kiszonej kapuście.

Bigos? Nie, to łopatka w kiszonej kapuście.

nazwa

Wykonanie

Jestem typem mięsożercy, rzadko na obiad gotuję coś w czym nie ma mięsa albo chociaż rybki. Dzisiaj trafiło na łopatkę wieprzową w kapuście kiszonej. Gdy mój mąż zobaczył gotowe danie to skojarzyło mu się z bigosem. Wyglądem może faktycznie przypomina bigos ale smakiem już niekoniecznie.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
300 g boczku wędzonego
2 średnie cebule
2 marchewki
1 duży korzeń pietruszki
600 g kiszonej kapusty
200 g koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
3 łyżeczki tymianku suszonego
3 łyżeczki majeranku suszonego
pieprz ziołowy
Cebule kroimy w piórka i szklimy na patelni. Boczek kroimy w małą kostkę, a łopatkę w większą. Gdy cebula zeszkli się dodajemy boczek i smażymy aż tłuszcz się wytopi. Dodajemy łopatkę i smażymy aż przyrumieni się. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce na dużych oczkach. Kapustę podsmażany na drugiej patelni. Do mięsa dodajemy podsmażoną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i podlewamy 0,5 szklanki wody. Dusimy około 15 minut. Gdy kapusta jest już podduszona dodajemy startą marchewkę, pietruszkę, koncentrat pomidorowy, tymianek, majeranek, doprawiamy pieprzem ziołowym i mieszamy. Dusimy na małym ogniu jeszcze przez 30 minut.
Tak przyrządzona łopatka świetnie smakuje z surówką z pora, jabłka i sosu winegret oraz z ziemniakami gotowanymi na parze.
Sprawdź te przepisy :
Kapuśniak na żeberkach.
Pieczona łopatka wieprzowa, do kanapek bądź na obiad.
Krupnik pomidorowy
Marynowane jajka nie tylko na Wielkanoc.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/03/10/bigos-nie-to-lopatka-w-kiszonej-kapuscie