ßßß
Składniki:1 kg łopatki wieprzowej300 g boczku wędzonego2 średnie cebule2 marchewki1 duży korzeń pietruszki600 g kiszonej kapusty200 g koncentratu pomidorowego4 liście laurowe8 ziaren ziela angielskiego3 łyżeczki tymianku suszonego3 łyżeczki majeranku suszonegopieprz ziołowyCebule kroimy w piórka i szklimy na patelni. Boczek kroimy w małą kostkę, a łopatkę w większą. Gdy cebula zeszkli się dodajemy boczek i smażymy aż tłuszcz się wytopi. Dodajemy łopatkę i smażymy aż przyrumieni się. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce na dużych oczkach. Kapustę podsmażany na drugiej patelni. Do mięsa dodajemy podsmażoną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i podlewamy 0,5 szklanki wody. Dusimy około 15 minut. Gdy kapusta jest już podduszona dodajemy startą marchewkę, pietruszkę, koncentrat pomidorowy, tymianek, majeranek, doprawiamy pieprzem ziołowym i mieszamy. Dusimy na małym ogniu jeszcze przez 30 minut.Tak przyrządzona łopatka świetnie smakuje z surówką z pora, jabłka i sosu winegret oraz z ziemniakami gotowanymi na parze.
Sprawdź te przepisy :Kapuśniak na żeberkach.Pieczona łopatka wieprzowa, do kanapek bądź na obiad.Krupnik pomidorowyMarynowane jajka nie tylko na Wielkanoc.