Wykonanie
By MagicPot, 29 listopada 2014Nigdy nie przepadałam za
żeberkami, gdyż moja mama ich nie piekła. Gdy po raz pierwszy przygotowałam zapiekane pikantne
żeberka od razu je polubiłam. Pikantne
żeberka zyskują swoją słodkość dzięki zastosowaniu
miodu a pikantność dzięki pieprzowi
cayenne. Każdy kto lubi ostre smaki bez wątpienia polubi te pikantne
żeberka zapiekane z ziemniaczkami.Cała tajemnica skryta jest w przyprawach, miodzie i marynowaniu się
żeberek. Dzięki tej niesamowitej kombinacji przypraw pikantne
żeberka uzyskują ten niesamowity smak. Zawsze gdy przygotowuję
żeberka w słodko-pikantnej marynacie, marynuję w oddzielnej misce także
ziemniaki.Przygotowanie nie jest skomplikowane i co najważniejsze mało pracochłonne – niekiedy jest to ważne gdy ma się chorego dwulatka „pod nogami”. Nie przerażajcie się dużą ilością składników – to dzięki nim
żeberka tak wspaniale smakują.około 1,5kg
żeberek,1,5kg
ziemniaków,
sól,
słodka papryka,
pieprz cayenne (jeżeli wolicie łagodne potrawy to bez
pieprzu lub tzw. szczyptę),
imbir,granulowany
czosnek,
cukier,
cynamon,
majeranek i
pieprz czarny,
ziele angielskie,
gorczycę,
liście laurowe,2
cebule,500g
koncentratu pomidorowego,
ocet jabłkowy,4 łyżki
miodu,3 łyżeczki
musztardy.Sposób przygotowania: Pikantne
żeberkaŻeberka należy umyć, podzielić je na porcje i odłożyć na bok.Następnie przystąpimy do przygotowania marynaty dla
ziemniaków i
żeberek. Należy przygotować dwie miski – jedna większa a druga troszkę mniejsza – ta duża będzie na
ziemniaki a mniejsza na
żeberka. Szykujemy trzecią miseczkę w której przygotujemy marynatę, tak więc nasypujemy po jednej łyżeczce:
soli,
słodkiej papryki,
pieprzu cayenne,
imbiru, granulowanego
czosnku,
cukru,
cynamonu,
majeranku,
pieprzu czarnego świeżo mielonego oraz kilka ziarenek
ziela angielskiego, kilkanaście ziarenek
gorczycy i 2-3
liście laurowe.
Przyprawy dokładnie mieszamy a nawet możemy je rozgnieść w moździerzu. Następnie dzielimy
przyprawę na dwie części i odstawiamy.Jedną połową
miksu przypraw nacieramy
mięso i odstawiamy w chłodne miejsce. Drugą połowę gotowej
mieszanki przypraw odstawiamy na bok.Przygotowujemy drugi
miks przypraw zgodnie z powyższym wykazem, tylko
soli dodajemy dwie łyżeczki. Obieramy
ziemniaki i kroimy w plasterki o grubości około 0,5cm i wsypujemy do większej miski i zasypujemy przygotowanym
miksem przypraw.
Ziemniaki należy dokładnie wymieszać – czasami stosuję do tego worka do zapiekania – wsypuję
ziemniaki i
przyprawę a
potem zamykam worek i macham w ręku,
przyprawa świetnie się rozprowadza po wszystkich ziemniakach. Odstawiam wymieszane
ziemniaki w chłodne miejsce. Po pewnym czasie
ziemniaki puszczą
wodę – nie należy jej wylewać. Można jeszcze raz zamieszać
ziemniaki.
Mięso i
ziemniaki mogą się marynować nawet kilka godzin. Czas jaki będziemy potrzebować na końcowe zabiegi i zapiekanie to około 1,5 godziny.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.W rondelku przygotowujemy na szybko sos a’la
ketchup:
koncentrat pomidorowy zagotowujemy z posiekaną
cebulką, 4 łyżkami
octu, 4 łyżkami
miodu i drugą
połową miksu przypraw oraz 3 łyżkami
musztardy. Czas na gotowanie to około 20 minut – często mieszamy by sos nie przywarł.Do dużego naczynia żaroodpornego (moje ma wymiary: 9 cm szerokości, 20 cm głębokości i 37cm długości) wsypujemy część
ziemniaków, następnie układamy
żeberka i smarujemy przygotowanym w rondelku sosem i przykrywamy znów
ziemniakami i jeżeli zostało nam coś glazury to smarujemy po wierzchu
ziemniaki i wlewamy do naczynia
wodę z
ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut.
Mięso i
ziemniaki przygotowuję rano i odstawiam je nawet na 6 godzin marynowania się. Można przygotować marynatę wieczorem i na całą noc wstawić do lodówki i następnego dnia popołudniu wstawić do piekarnika i zapiec.Gdy kupuje
żeberka wybieram te, które maja najwięcej
mięsa. Po takim obiedzie moje chłopaki nie chcą już nic więcej jeść.Smacznego!Polecam przepisy na dodatki do
żeberek: