ßßß Cookit - przepis na Kotleciki jak gołąbki

Kotleciki jak gołąbki

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię gołąbki. Jeść oczywiście, ale mniej je robić. Dlaczego, sama nie wiem. Tak samo jak lubię jeść pierogi, za to już z robieniem jest gorzej. Robiłam gołąbki i zostało mi mięso, więc postanowiłam zrobić kotlety. Takie podobne jak gołąbki, tylko w innym wydaniu. Powiem Wam, że wyszły pyszne. Zdecydowanie Wam je polecam. Można je podać z ryżem, ziemniakami, ja podałam je z buraczkami.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 2 woreczki ryżu - u mnie parboiled z dzikim
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka musztardy Dijon Develey
- 2 łyżeczki przyprawy do gołąbków
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- sól, pieprz
- domowy sos pomidorowy (słoik jak od dżemu)
- 4 łyżki ketchupu łagodnego Develey
- łyżka suszonych ziół - oregano, bazylia, majeranek
- buraczki tarte Develey
Wykonanie:
Ryż gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie (ja gotowałam 10 minut a nie 15 jak zawsze). Wrzucamy do miski, dodajemy mięso mielone, posiekaną bazylię, musztardę, przyprawy - do gołąbków, kurczaka, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy i formujemy kotlety. Wrzucamy ja na patelnię z odrobiną oleju i chwilkę z wierzchu rumienimy.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy sos (jak nie macie domowego to może być gotowy ze sklepu) z ketchupem, dodajemy zioła i mieszamy. Przekładamy nasze podsmażone kotlety i zamykamy pokrywą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, grzanie góra-dół przez 40 minut. Kotlety przekładamy na talerze z sosem, podajemy z buraczkami, ziemniakami lub ryżem.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/02/kotleciki-jak-goabki.html