Ostatnio zaglądając na różne strony kulinarne dość często pojawia się ten przepis więc u mnie też się pojawia tym bardziej, że w faszerowanej papryce jestem zakochana już od dawna :) Nie przepadam za mięsem mielonym ale farsz "gołąbkowy" bardzo lubię :)`4 średniej wielkości papryki400 g mięsa mielonegoworeczek ugotowanego ryżu2 duże cebule2 ząbki czosnkusól, pieprz,bazyliaszklanka bulionuRyż ugotować al dente.Papryki umyć i obciąć im górna część, usunąć gniazda nasienne.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do wystudzenia.Mięso wymieszać z ryżem,cebulą z czosnkiem, solą, pieprzem i bazylią.Wydrążone papryki nadziewać mięsnym farszem i przykryć odciętymi wcześniej "czapeczkami".Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wylać szklankę bulionu.Piec ok. 1 godz w temperaturze 200 stopni aż papryka zmięknie.Paprykę można podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.