ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

nazwa

Wykonanie

Ostatnio zaglądając na różne strony kulinarne dość często pojawia się ten przepis więc u mnie też się pojawia tym bardziej, że w faszerowanej papryce jestem zakochana już od dawna :) Nie przepadam za mięsem mielonym ale farsz "gołąbkowy" bardzo lubię :)
`
4 średniej wielkości papryki
400 g mięsa mielonego
woreczek ugotowanego ryżu
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,bazylia
szklanka bulionu
Ryż ugotować al dente.
Papryki umyć i obciąć im górna część, usunąć gniazda nasienne.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do wystudzenia.
Mięso wymieszać z ryżem,cebulą z czosnkiem, solą, pieprzem i bazylią.
Wydrążone papryki nadziewać mięsnym farszem i przykryć odciętymi wcześniej "czapeczkami".
Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wylać szklankę bulionu.
Piec ok. 1 godz w temperaturze 200 stopni aż papryka zmięknie.
Paprykę można podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/09/papryka-faszerowana.html