ßßß
SKŁADNIKI:- 4 duże papryki- 1 duża cebula- 1 duży ząbek czosnku- 500 g mięsa mielonego- 200 g ryżu- krążek naturalnego sera camembert (120 g)- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 3 kostki warzywne/ lub zamiennik bulion- sól, pieprz, bazylia (użyłam świeżej)- 3 łyżki oleju.PRZYGOTOWANIE:Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy. W tym czasie do rondelka wsypujemy ryż i zalewamy go szklanką wody z rozpuszczoną 1 kostką warzywną. Gotujemy aż ryż wchłonie wywar. Podgotowany ryż wrzucamy do mięsa razem z koncentratem pomidorowymi i połową pokrojonego sera camembert. Mieszamy i przyprawiamy bazylią.Papryki myjemy. Ostrożnie ścinamy wierzch i wydrążamy pestki. Faszerujemy masą ryżową, na wierzch kładziemy po grubym plasterku sera, sypiemy bazylią i przykrywamy "kapeluszami".Do garnka z grubym dnem (garnek musi być wymierzony, tak by warzywa się nie poprzewracały) wlewamy ok. 3-4cm wody i rozpuszczamy pozostałe kostki. Układamy papryki i dusimy je na małym ogniu 1,5 - 2 godzin. Papryki mają być miękkie. Przy wyciąganiu ugotowanych warzyw bardzo uważamy by nie przebić skórki, która jest bardzo delikatna - gdy papryka pęknie farsz się wysypie. Smacznego!