Wykonanie
I po raz kolejny domowa
wędlina, jakiej nie znajdziemy w sklepie. Bo kupując
mielonkę kupujemy
mięso oddzielone mechanicznie, przynajmniej ja czytając przypadkowe etykiety nie spotkałam się z inną wersją. Smaczna, pachnąca
ziołami szyneczka poleca się na kanapki. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi
szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ .

1 kg
mielonego mięsa wieprzowego2 łyżki
soli peklowej3 łyżki
żelatyny spożywczej w proszku250ml
wodypo szczypcie:
pieprzu ziołowego, suszonej
mieszanki warzyw,
bazylii,
oregano,
majeranku,
przyprawy gyros1. W wodzie rozpuszczamy
sól peklową.2. Do
mięsa mielonego dodajemy
przyprawy,
żelatynę, zalewamy przygotowanym roztworem i ugniatamy mieszając przez około 5-10 minut, do momentu aż
mięso wchłonie
wodę i stanie się klejące.3. Do
szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu
mielonkę łatwiej później wyjąć) a następnie
mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych przestrzeni (ja pomagam sobie wysoką, wąską szklanką, wrzucam trochę, ugniatam i tak do wyczerpania składników). Na koniec stukamy
szynkowarem np. o deskę do krojenia by jeszcze dokładniej ubić
mięso. Wstawiamy do lodówki na 24h.4. Po upływie 24h
szynkowar wstawiamy do garnka z
wodą (ilość
wody - ponad poziom
mięsa).
Wodę podgrzewamy do temperatury 80 stopni i utrzymujemy ją przez 2h, kiedy
szynka będzie się parzyć. Po tym czasie
szynkowar wstawiamy do zimnej
wody a kiedy ostygnie, do lodówki.
Mielonkę możemy jeść kiedy całkowicie ostygnie.UWAGA: nie należy przesadzać z
przyprawami i dać ich dosłownie po szczypcie, bo
szynka będzie zbyt aromatyczna i niesmaczna.





Strona internetowa, na której można kupić
szynkowar: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl