ßßß
1 kg mielonego mięsa wieprzowego2 łyżki soli peklowej3 łyżki żelatyny spożywczej w proszku250ml wodypo szczypcie: pieprzu ziołowego, suszonej mieszanki warzyw, bazylii, oregano, majeranku, przyprawy gyros1. W wodzie rozpuszczamy sól peklową.2. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, żelatynę, zalewamy przygotowanym roztworem i ugniatamy mieszając przez około 5-10 minut, do momentu aż mięso wchłonie wodę i stanie się klejące.3. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu mielonkę łatwiej później wyjąć) a następnie mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych przestrzeni (ja pomagam sobie wysoką, wąską szklanką, wrzucam trochę, ugniatam i tak do wyczerpania składników). Na koniec stukamy szynkowarem np. o deskę do krojenia by jeszcze dokładniej ubić mięso. Wstawiamy do lodówki na 24h.4. Po upływie 24h szynkowar wstawiamy do garnka z wodą (ilość wody - ponad poziom mięsa). Wodę podgrzewamy do temperatury 80 stopni i utrzymujemy ją przez 2h, kiedy szynka będzie się parzyć. Po tym czasie szynkowar wstawiamy do zimnej wody a kiedy ostygnie, do lodówki. Mielonkę możemy jeść kiedy całkowicie ostygnie.UWAGA: nie należy przesadzać z przyprawami i dać ich dosłownie po szczypcie, bo szynka będzie zbyt aromatyczna i niesmaczna.



Strona internetowa, na której można kupić szynkowar: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl