ßßß Cookit - przepis na Mielonka na kanapki

Mielonka na kanapki

nazwa

Wykonanie

Mięsko na kanapki z szynkowaru...pycha..
około 1,2 kg mięsa mielonego
sól czosnkowa
pieprz
majeranek
zioła prowansalskie
1 -2 łyżeczki żelatyny
około 50 ml wody
Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Przełożyć do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/04/mielonka-na-kanapki.html