Wykonanie
Domowa konserwa jest nie tylko smaczna ale też zdrowsza niż sklepowa. A największą jej zaletą jest to, że przynajmniej wiemy co w niej jest. Przygotowanie nie jest trudne ale rozciągnięte w czasie. Z podanych składników wychodzi 6 słoiczków więc mamy zapas na jakiś czas.Składniki:1200 g
mięsa mielonego z
łopatki600 g podgardla lub
świeżego boczku3 ząbki
czosnkułyżka
majerankułyżka
solipieprz gruboziarnistyłyżka
żelatyny (można pominąć)Podgardle zmielić,
czosnek przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę razem w podgardlem. Dodać
sól,
przyprawy i sypką
żelatynę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na kilka godzin. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Nałożyć do nich
mięso zostawiając od góry około 2 cm miejsca na tłuszczyk i
galaretkę. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka z
wodą. Gotować na małym ogniu około półtorej godziny, zostawić do wystudzenia a następnego dnia czynność powtórzyć. Konserwa nadaje się do jedzenia kiedy całkowicie wystygnie, tłuszczyk zastygnie a
galaretka stężeje.