ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: domowa konserwa czosnkowa

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: domowa konserwa czosnkowa

nazwa

Wykonanie

Domowa konserwa jest nie tylko smaczna ale też zdrowsza niż sklepowa. A największą jej zaletą jest to, że przynajmniej wiemy co w niej jest. Przygotowanie nie jest trudne ale rozciągnięte w czasie. Z podanych składników wychodzi 6 słoiczków więc mamy zapas na jakiś czas.
Składniki:
1200 g mięsa mielonego z łopatki
600 g podgardla lub świeżego boczku
3 ząbki czosnku
łyżka majeranku
łyżka soli
pieprz gruboziarnisty
łyżka żelatyny (można pominąć)
Podgardle zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę razem w podgardlem. Dodać sól, przyprawy i sypką żelatynę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na kilka godzin. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Nałożyć do nich mięso zostawiając od góry około 2 cm miejsca na tłuszczyk i galaretkę. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu około półtorej godziny, zostawić do wystudzenia a następnego dnia czynność powtórzyć. Konserwa nadaje się do jedzenia kiedy całkowicie wystygnie, tłuszczyk zastygnie a galaretka stężeje.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/01/domowa-konsera-czosnkowa.html