Wykonanie
Zaczęłam doceniać,
szynkowar , który od roku stał w szafce. Jednak inspiracja z waszych blogów sprawiła, że dzisiaj powstał domowy wyrób.
Mielonka. Pyszna, zdrowa, dlatego już mam
plan na następne wyroby.Najważniejsze,że można tworzyć przeróżne
wędliny i z rożnych
mięs.
Czego potrzebujemy:70 dag
mięsa mielonego ( u mnie
łopatka)30-40 dag
filet z indyka ( może być
filet z kurczak)
sól peklowana 15 grmożna dodać inną
przyprawę ( próbujemy jak nam odpowiada do smaku)
pieprzu, tak ok pół łyżeczki5 ząbków
czosnku2 łyżeczki
żelatyny2 szklanki
wodyWykonanie.Do miski dodajemy
mięso mielone do tego, pokrojony w dużą kostkę filet.Tu jeszcze w całościNastępnie dodajemy
sól,
żelatynę wodę i wyciśnięte dwa ząbki
czosnku. Pozostały
czosnek dodajemy w całości, Wszystko musimy długo mieszać,aż powstanie kleista masa.
Moje wiejskie wyroby znajdziecie również tutaj:
Kiełbasa wiejska,
Kiełbasa biała oraz Domowa szyneczka z
szynkowaraSMACZNEGO