Wykonanie
Warto od czasu, do czasu poświęcić trochę czasu , by wyprodukować własne
wędliny. Jesteśmy pewni ,że są zdrowe, bez konserwantów, a w dzisiejszej dobie, to raczej unikatowe.Moja
kiełbasa powstała dziś, jest jeszcze ciepła.
Czego potrzebujemy:1 kg.
łopatki30 dag
karkówki30 dag
piersi indyka25 dag
słoniny ze skórką30 g
soli2 łyżeczki
pieprzu ( można mniej)łyżka
majeranku4 ząbki
czosnkuok szklanki
wody z ugotowanych skórekWykonanie:
Łopatkę mielimy na siatce o grubości oczka 10 . ( rzadka). Pierś i
karkówkę mielimy na jeszcze rzadszej siatce, grubość oczka 8. Ugotowane skórki przekręcamy na siatce o grubości 3, tak samo
słoninę.Wszystko dokładnie wyrabiamy, wlewamy
wodę ze skórek, masa lepi się do rak , dodajemy wszystkie
przyprawy.
Czosnek wyciśnięty zmieszany z
solą. Ponownie dobrze wyrabiamy.Tak przygotowaną masę odkłady na ok 2 -3 godz do lodówki. Po tym czasie napełniamy jelita wieprzowe, lub możemy zawekować , jest również pyszne.
Kiełbasę wrzucamy do
wody ok. 90 stopni i tak gotujemy ok 1 godz. Nie dopuszczamy do wrzenia.
Tutaj przepis na:
Kiełbasa wiejska wędzonaZarabiaj w prosty sposób