ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa domowa- biała

Kiełbasa domowa- biała

nazwa

Wykonanie

Warto od czasu, do czasu poświęcić trochę czasu , by wyprodukować własne wędliny. Jesteśmy pewni ,że są zdrowe, bez konserwantów, a w dzisiejszej dobie, to raczej unikatowe.
Moja kiełbasa powstała dziś, jest jeszcze ciepła.
Czego potrzebujemy:
1 kg. łopatki
30 dag karkówki
30 dag piersi indyka
25 dag słoniny ze skórką
30 g soli
2 łyżeczki pieprzu ( można mniej)
łyżka majeranku
4 ząbki czosnku
ok szklanki wody z ugotowanych skórek
Wykonanie:
Łopatkę mielimy na siatce o grubości oczka 10 . ( rzadka). Pierś i karkówkę mielimy na jeszcze rzadszej siatce, grubość oczka 8. Ugotowane skórki przekręcamy na siatce o grubości 3, tak samo słoninę.
Wszystko dokładnie wyrabiamy, wlewamy wodę ze skórek, masa lepi się do rak , dodajemy wszystkie przyprawy. Czosnek wyciśnięty zmieszany z solą. Ponownie dobrze wyrabiamy.
Tak przygotowaną masę odkłady na ok 2 -3 godz do lodówki. Po tym czasie napełniamy jelita wieprzowe, lub możemy zawekować , jest również pyszne.
Kiełbasę wrzucamy do wody ok. 90 stopni i tak gotujemy ok 1 godz. Nie dopuszczamy do wrzenia.
Tutaj przepis na: Kiełbasa wiejska wędzona
Zarabiaj w prosty sposób
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2014/01/kiebasa-domowa-biaa.html