Wykonanie
W ten zimowy czas
pora obrosnąć w tłuszczyk , tak więc dziś coś pyszniejszego od
smalcu .Potrzebna będą :50 dkg
słoniny30 dkg
wędzonego boczku30 dkg
karkówki30 dkg
łopatki1/2
jabłka2 ząbki
czosnku1 łyżka
majerankusól do smakuWszystkie
mięska kroimy w drobne kawałki ,
słoninę w mniejsze . W pierwszej kolejności wytapiamy skwarki ze
słoniny na małym ogniu , nie powinny być przypalone i chrupiące . Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy pozostałe
mięso i smażymy małym ogniu do miękkości .
Mięso powinno być miękkie , a nie wysmażone , bo po wystudzeniu będą twarde kawałki . Na koniec dodajemy utarte
jabłko ,
majeranek i na końcu
czosnek . Wyłączmy ogień i studzimy . Masę przekładamy do malaksera lub blendera . Miksujemy na gładką masę . Doprawiamy odrobiną
soli i dokładnie mieszamy , zawsze można dosolić na
chlebku .Alternatywą do tej
mięsnej wersji będzie
smalec wegetariański z tłuszczu
kokosowego - już wkrótce :)