ßßß Cookit - przepis na Smalec domowy z mlekiem

Smalec domowy z mlekiem

nazwa

Wykonanie

Przepis na taki domowy smalec jest w sumie już na blogu, ale ten jest inny..wśród składników potrzebnych do zrobienia smalcu jest mleko...zdziwił mnie ten dodatek..i musiałam spróbować.Mleko sprawi, że smalec będzie bardziej aksamitny w smaku i nabierze białego koloru po zastygnięciu..Polecam taki smalec..przepis znaleziony tutaj .
50 dkg słoniny
1 duża cebula
1 duże kwaśne jabłko / najlepiej szara reneta /
3 ząbki czosnku [ nie dałam]
3 łyżki mleka
sól do smaku / około 1/4 łyżeczki / [ sól czosnkowa]
szczypta majeranku
10 dkg wędzonego boczku / opcjonalnie /
Słoninę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do rondla.
Mieszając co jakiś czas powoli, na małym ogniu wytopić słoninę. Potrwa to około 20 minut. Skwarki mają pozostać jasne.Wtedy można dodać drobno pokrojony wędzony boczek. Gdy słonina już się stopi dodać po kolei drobno pokrojoną cebulę i jabłka. Smalec zaczyna wtedy bardzo kipieć. Dodać zgnieciony w wyciskarce czosnek [ dałam sól czosnkową] i wlać 3 łyżki mleka / sprawi ono, że smalec będzie bardziej aksamitny w smaku i nabierze białego koloru po zastygnięciu /. Zdjąć rondel z ognia.Lekko przestudzony smalec przelać do słoików i odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/07/smalec-domowy-z-mlekiem.html