Wykonanie
Jeśli zdecydujecie się kiedyś na przygotowanie domowego
smalcu, zachęcam do przygotowania go z
jabłkami,
suszonymi śliwkami i
żubrówką. Dzięki tym dodatkom
smalec nabierze lekko słodkiego smaku, który podkreśli aromat
żubrówki. Sama nie jestem fanką tłustych dań, ale temu smalcowi nigdy nie mówię „nie”. Po prostu się nie da :)
Składniki:1 kg
słoniny400 g
wędzonego boczku3
cebule2 kwaśne
jabłka120 g wędzonych
śliwek (ewentualnie suszonych)5 ząbków
czosnku2 łyżeczki
soli2 łyżki
majeranku70 ml
żubrówkiSłoninę pokroić w kostkę nie grubszą niż 1x1 cm .
Boczek podobnie.
Jabłka obrać i pokroić w małą kosteczkę.
Cebule również obrać i drobno posiekać.
Słoninę wrzucić do garnka z grubym dnem i wytapiać ją na średnim ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojony
boczek i wytapiać go razem ze
słoniną, aż ta zamieni się w lekko złote skwarki. Często mieszać. Zmniejszyć nieco ogień, dodać
sól i wrzucić
cebulę. Po około 10 minutach dodać
jabłka i wszystko razem smażyć kilka minut. Wyłączyć gaz, dodać drobno posiekany
czosnek,
śliwki pokrojone w kosteczkę,
majeranek i
żubrówkę. Wszystko dobrze wymieszać i przelać do kokilek, salaterek lub słoiczków – wg własnego upodobnia :) Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia i stężenia.