ßßß Cookit - przepis na Smalec z żubrówką i suszonymi śliwkami

Smalec z żubrówką i suszonymi śliwkami

nazwa

Wykonanie

Jeśli zdecydujecie się kiedyś na przygotowanie domowego smalcu, zachęcam do przygotowania go z jabłkami, suszonymi śliwkami i żubrówką. Dzięki tym dodatkom smalec nabierze lekko słodkiego smaku, który podkreśli aromat żubrówki. Sama nie jestem fanką tłustych dań, ale temu smalcowi nigdy nie mówię „nie”. Po prostu się nie da :)
Składniki:
1 kg słoniny
400 g wędzonego boczku
3 cebule
2 kwaśne jabłka
120 g wędzonych śliwek (ewentualnie suszonych)
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli
2 łyżki majeranku
70 ml żubrówki
Słoninę pokroić w kostkę nie grubszą niż 1x1 cm . Boczek podobnie. Jabłka obrać i pokroić w małą kosteczkę. Cebule również obrać i drobno posiekać.
Słoninę wrzucić do garnka z grubym dnem i wytapiać ją na średnim ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojony boczek i wytapiać go razem ze słoniną, aż ta zamieni się w lekko złote skwarki. Często mieszać. Zmniejszyć nieco ogień, dodać sól i wrzucić cebulę. Po około 10 minutach dodać jabłka i wszystko razem smażyć kilka minut. Wyłączyć gaz, dodać drobno posiekany czosnek, śliwki pokrojone w kosteczkę, majeranek i żubrówkę. Wszystko dobrze wymieszać i przelać do kokilek, salaterek lub słoiczków – wg własnego upodobnia :) Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia i stężenia.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/11/smalec-z-zubrowka-i-suszonymi-sliwkami.html