ßßß
Jeśli zdecydujecie się kiedyś na przygotowanie domowego smalcu, zachęcam do przygotowania go z jabłkami, suszonymi śliwkami i żubrówką. Dzięki tym dodatkom smalec nabierze lekko słodkiego smaku, który podkreśli aromat żubrówki. Sama nie jestem fanką tłustych dań, ale temu smalcowi nigdy nie mówię „nie”. Po prostu się nie da :)
Składniki:1 kg słoniny400 g wędzonego boczku3 cebule2 kwaśne jabłka120 g wędzonych śliwek (ewentualnie suszonych)5 ząbków czosnku2 łyżeczki soli2 łyżki majeranku70 ml żubrówkiSłoninę pokroić w kostkę nie grubszą niż 1x1 cm . Boczek podobnie. Jabłka obrać i pokroić w małą kosteczkę. Cebule również obrać i drobno posiekać.Słoninę wrzucić do garnka z grubym dnem i wytapiać ją na średnim ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojony boczek i wytapiać go razem ze słoniną, aż ta zamieni się w lekko złote skwarki. Często mieszać. Zmniejszyć nieco ogień, dodać sól i wrzucić cebulę. Po około 10 minutach dodać jabłka i wszystko razem smażyć kilka minut. Wyłączyć gaz, dodać drobno posiekany czosnek, śliwki pokrojone w kosteczkę, majeranek i żubrówkę. Wszystko dobrze wymieszać i przelać do kokilek, salaterek lub słoiczków – wg własnego upodobnia :) Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia i stężenia.