ßßß
 
            
         Trochę na przekór wiosennym detoksom. Absolutnie tłusty, niezdrowy i niewegetariański. Pyszny i aromatyczny. To on, domowy smalczyk. Nie ma to jak pachnąca pajda świeżego chleba posmarowana smalcem i do tego domowy kiszony ogóras. Ach.Składniki:-1kg słoniny bez skóry-0,5kg boczku wędzonego-2 duże cebule-2-3 duże ząbki czosnku-3 łyżeczki majerankuSłoninę i boczek mielimy w maszynce (można drobno pokroić). Najpierw w sporym garnku topimy słoninę, następnie dodajemy boczek i czekamy aż się wytopi i ładnie przyrumieni. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy chwilę, uważając, aby się nie przypaliła. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Smażymy jeszcze krótką chwilkę. Zestawiamy z ognia do lekkiego przestygnięcia, następnie rozlewamy do słoiczków lub garnuszków, odstawiamy do stężenia. Przechowujemy w lodówce.
Trochę na przekór wiosennym detoksom. Absolutnie tłusty, niezdrowy i niewegetariański. Pyszny i aromatyczny. To on, domowy smalczyk. Nie ma to jak pachnąca pajda świeżego chleba posmarowana smalcem i do tego domowy kiszony ogóras. Ach.Składniki:-1kg słoniny bez skóry-0,5kg boczku wędzonego-2 duże cebule-2-3 duże ząbki czosnku-3 łyżeczki majerankuSłoninę i boczek mielimy w maszynce (można drobno pokroić). Najpierw w sporym garnku topimy słoninę, następnie dodajemy boczek i czekamy aż się wytopi i ładnie przyrumieni. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy chwilę, uważając, aby się nie przypaliła. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Smażymy jeszcze krótką chwilkę. Zestawiamy z ognia do lekkiego przestygnięcia, następnie rozlewamy do słoiczków lub garnuszków, odstawiamy do stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Smacznego!