ßßß Cookit - przepis na Domowy smalczyk z boczkiem i cebulką

Domowy smalczyk z boczkiem i cebulką

nazwa

Wykonanie

Trochę na przekór wiosennym detoksom. Absolutnie tłusty, niezdrowy i niewegetariański. Pyszny i aromatyczny. To on, domowy smalczyk. Nie ma to jak pachnąca pajda świeżego chleba posmarowana smalcem i do tego domowy kiszony ogóras. Ach.
Składniki:
-1kg słoniny bez skóry
-0,5kg boczku wędzonego
-2 duże cebule
-2-3 duże ząbki czosnku
-3 łyżeczki majeranku
Słoninę i boczek mielimy w maszynce (można drobno pokroić). Najpierw w sporym garnku topimy słoninę, następnie dodajemy boczek i czekamy aż się wytopi i ładnie przyrumieni. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy chwilę, uważając, aby się nie przypaliła. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Smażymy jeszcze krótką chwilkę. Zestawiamy z ognia do lekkiego przestygnięcia, następnie rozlewamy do słoiczków lub garnuszków, odstawiamy do stężenia. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://bistropatio.blogspot.com/2015/03/domowy-smalczyk-z-boczkiem-i-cebulka.html