Wykonanie
Smalec domowy, smalczyk ... ile kucharzy / kucharek tyle przepisów bo każdy ma swój ulubiony. Od któregoś roku wstecz regularnie przygotowuję go jako jeden ze smakołyków na przyjęcia urodzinowe, i niby każdy
mówi "...a
smalec zrobił ... " :) ale po przyjęciu gliniaczek pusty :)Składniki na mój przepis :1 kg
słoniny (mielonej - dla wygody)ok 40 dag
boczku wędzonego1 średnia
cebulapieprzmajeranekczosnek granulowanyPrzygotowanie :
Słoninę kupuję mieloną z czystej wygody, jeśli macie w bloku musicie ją pokroić w ok 0,5 cm kostkę,
Boczek kroję w nieco większą kosteczkę. W garnku wpierw wstępnie roztapiam
słoninę i dodaję pokrojony
boczek, gdy ilość
płynnego tłuszczu zaczyna zatapiać
boczek dodaję
cebulę, podzieloną na 4 części bez odciętego "ogonka" który będzie trzymał wszystkie piórka - tzw. "tulipan"co chwilę mieszając i rozbijając grudki. Smalczyk jest gotowy gdy pływająca
cebula ma piękny złoty kolor. Garnek zdejmuję z pieca, usuwam
cebulkę, doprawiam
majerankiem,
pieprzem i
czosnkiem granulowanym.Wystudzony przelewam do gliniaczka. Podaję z
chlebem i kiszonym ogóreczkiem.