ßßß Cookit - przepis na Mielonka golonkowa z szynkowara

Mielonka golonkowa z szynkowara

nazwa

Wykonanie

Mięso swojej roboty.. na dodatek z galaretką..
60 dag mięsa z golonki
40 dag mielonego mięsa
7 łyżeczek żelatyny
1,5 łyżeczki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki soli peklującej
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1-2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
125 ml wody
Z golonki usuwamy tłuszcz i ścięgna, mięso kroimy w drobną kostkę, ok 1cm. Mieszamy z mięsem mielonym.Całość mieszamy z przyprawami i solą peklującą oraz wodą i bardzo dokładnie wyrabiamy ręką na jednolitą, kleistą masę. Miskę zakrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 2 doby do lodówki.
Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę w pół szklanki gorącej wody,
chwilę studzimy i szybko mieszamy z mięsną masą.
Do szynkowara wkładamy woreczek napełniamy go szczelnie mięsem, starając się usunąć ze środka powietrze, zawiązujemy mocno sznurkiem i zamykamy.Szynkowar wkładamy do garnka z wodą i parzymy przez 2 godziny. Woda powinna sięgać ok 1 cm powyżej poziomu wkładu mięsnego wewnątrz szynkowara.Po 2 godzinach wyjmujemy szynkowar, schładzamy w zimnej wodzie i na noc wkładamy do lodówki.
Przepis dodaje do akcji Wędliny domowe.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/07/mielonka-golonkowa-z-szynkowara.html