Mięso swojej roboty.. na dodatek z galaretką..60 dag mięsa z golonki40 dag mielonego mięsa7 łyżeczek żelatyny1,5 łyżeczki cukru pudru2 płaskie łyżeczki soli peklującej1 łyżeczka zmielonej kolendry1-2 łyżeczki majeranku1 łyżeczka suszonego czosnku1 łyżeczka pieprzu mielonego125 ml wodyZ golonki usuwamy tłuszcz i ścięgna, mięso kroimy w drobną kostkę, ok 1cm. Mieszamy z mięsem mielonym.Całość mieszamy z przyprawami i solą peklującą oraz wodą i bardzo dokładnie wyrabiamy ręką na jednolitą, kleistą masę. Miskę zakrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 2 doby do lodówki.Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę w pół szklanki gorącej wody,chwilę studzimy i szybko mieszamy z mięsną masą.Do szynkowara wkładamy woreczek napełniamy go szczelnie mięsem, starając się usunąć ze środka powietrze, zawiązujemy mocno sznurkiem i zamykamy.Szynkowar wkładamy do garnka z wodą i parzymy przez 2 godziny. Woda powinna sięgać ok 1 cm powyżej poziomu wkładu mięsnego wewnątrz szynkowara.Po 2 godzinach wyjmujemy szynkowar, schładzamy w zimnej wodzie i na noc wkładamy do lodówki.Przepis dodaje do akcji Wędliny domowe.