Wykonanie
1.0 - 1.2 kg
golonki (czystego
mięsa bez kości i skóry)Marynata peklująca:2 łyżeczki
soli peklującej1 łyżeczka
żelatyny1/2 łyżeczki
cukru pudru2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
majeranku5 ziaren jałowca5 ziaren
kolendry10 ziaren
czarnego pieprzuimbir,
kardamon,
gałka muszkatołowa do smaku100 ml zimnej
wodyPrzygotowanie :
Jałowiec,
kolendrę i
pieprz utłuc w moździeżu ,
czosnek pokroić na plasterki. Wszystkie składniki marynaty (oprócz
wody) wymieszać w dość dużej misie.Z
golonki wyjąć kość, odciąć skórę,
mięso umyć i pokroić na małe kawałki 3 x 3 cm- jak na gulasz.Wilgotne kawałki
mięsa wymieszać w misie z
przyprawami dolewając zimną
wodę. Mieszać i ugniatać
mięso z
przyprawami przez około 10 minut do czasu gdy
mięso zrobi się lekko kleiste. Przykryć i odstawić w misie na godzinę.Przygotować
szynkowar zgodnie z instrukcją ( tzn. włożyć do
szynkowaru związane sznureczki pomocne przy wyciąganiu gotowego produktu oraz woreczek plastikowy z wywiniętymi na zewnątrz brzegami).Po ok. godzinie od "wyrobienia"
mięso przełożyć do
szynkowaru starając się mocno ubijać je w woreczku. Zawinąć ciasno woreczek i zamknąć
szynkowar mocno dokręcając pokrywę. Odstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce (temp. 4-8 st, C) na około 5 godzin.Po tym czasie wstawiamy
szynkowar do dużego garnka z
wodą (
woda powinna sięgać powyżej poziomu
mięsa w szynkowarze) , sprawdzając mocne dociśnięcie pokrywy. Podgrzewamy do 90 st.C a następnie zmniejszamy temp. do 85 st C utrzymując ją przez 1 godz 45 min.Następnie lekko schładzamy
szynkowar w zlewie z zimną
wodą (kilka minut), bez otwierania
szynkowar usuwamy skroploną
wodę. Zamknięty,zimny
szynkowar odstawić na minimum 12 godz. do lodówki +4 st C.Przepis, wykonanie i zdjęcia : Captain Greg . C.D.N.