ßßß Cookit - przepis na Jesienne leczo

Jesienne leczo

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj paskudna pogoda, jest zimno, szaro, buro i ponuro. Liście lecą jak szalone i za oknem widzę już krajobrazy, które normalnie są niewidoczne. Lubię jesień, ale słoneczną, chociaż nie mogę narzekać bo pogoda w sumie nas rozpieszcza, pamiętam gorsze lata, deszczowe i bardzo zimne. Przyczłapałam się do domu i nie miałam na nic ochoty, a w brzuchu burczało.
Puściłam sobie muzę głośno i zabrałam się za obiad, bo mówię do siebie, albo robisz albo pójdziesz spać. No i zrobiłam leczo, ale takie inne, bogatsze i z ziemniakami. Tak dla odmiany coś innego, ale wyszło pysznie, kolorowo. Dorzuciłam produkty z Develey . Jak już zjadłam to od razu mi się zrobiło weselej.
Zapraszam do spróbowania :-)
Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- puszka kukurydzy Develey
- jedna średnia cukinia
- 200 g pieczarek
- 4 pomidory
- 5 ziemniaków
- opakowanie marchewki z groszkiem mrożonej
- 1 puszka fasoli białej
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki ketchupu łagodnego Develey
- 3 łyżki sosu chilli Develey
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinie oraz pomidory. Ustawiamy na małym gazie i dusimy pod przykryciem. W tym czasie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy do garnka. Po 20 minutach dodajemy marchewkę z groszkiem i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec wrzucamy kukurydzę i fasolę oraz pokrojone w większą kostkę ziemniaki, gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy ketchup i sos chilli. Mieszamy. Podajemy na ciepło, danie jest bardzo syte oraz bardzo rozgrzewa.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/10/jesienne-leczo.html