ßßß Cookit - przepis na Meksykańska zupa jarzynowa

Meksykańska zupa jarzynowa

nazwa

Wykonanie

Warsztaty "Ale Meksyk!", o których już Wam wspominałam, przeniosły mnie w świat aromatów, których niektórzy z nas się boją. W proponowanej dziś przeze mnie zupie o meksykańskim rodowodzie znajdziecie kwintesencję Meksyku...
Składniki:
2 łyż. oleju
1 cebula drobno posiekana
4 ząbki posiekanego czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2/3 łyżeczki mielonej łagodnej papryczki chilli
1 marchewka pokrojona w plastry
1 ziemniak pokrojony w kostkę
350g pomidorów z puszki
1 łoda cukinia pokrojona w kostkę
1/4 pokrojonej młodej kapusty
1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego
1 puszka kukurydzy - np. Bonduelle
10 strąków fasoli szparagowej
kolendra
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek. Smaż chwilę, aż zmiękną. Następnie wsyp kminek i chilli, dodaj marchew, ziemniaka, cukinię i kapustę. Gotuj około 2 minut mieszając. Wlej wywar i gotuj do miękkości. Wsyp kukurydzę i fasolkę. Podgotuj jeszcze kilka minut, aż fasola i kukurydza zmiękną. Dodaj pomidory i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z kolendrą i chipsami z tortilli (nachos).
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/11/meksykanska-zupa-jarzynowa.html