ßßß Cookit - przepis na Ratatouille z pieczonym łososiem

Ratatouille z pieczonym łososiem

nazwa

Wykonanie

Ten przepis to jeszcze jedno wspomnienie, moich kulinarnych doznań, które przywiozłam z Francji. Niby prosta sprawa trochę warzyw i ryba, co w tym ciekawego? Czas przygotowania i precyzyjność sprawia, że danie robi się interesujące.. Połączenie świeżych składników na talerzu zachęca do zjedzenia, a walory smakowe powodują, że chcemy więcej i więcej!
SKŁADNIKI
(dla 2 osób)
ok. 400 g łososia
1 łyżka oliwy z orzeszków ziemnych
sól z chilli
pieprz
2 małe ziemniaki
1 marchew
1/4 średniego selera
1 mała cukinia
1 mała czerwona papryka
2 szklanki wody
sól
1 łyżka ziół dalmatyńskich
2 łyżki śmietany do zup 18%
PRZEPIS
Łososia marynujemy - w oliwie, soli z chilli i pieprzem - w lodówce ok 1 h.
Wszystkie warzywa myjemy, ziemniaki, marchew i seler obieramy.
Przygotowane warzywa kroimy w małą kostkę - wszystko musi być tej samej wielkości.
Na dużą patelnię wrzucamy marchew i seler, zalewamy jedną szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy minimalnie ogień i gotujemy ok 5 - 6 minut.
Następnie dorzucamy ziemniaki i wlewamy resztę wody - gotujemy kolejne 5 minut - mieszamy.
Kolejno wrzucamy cukinię i czerwoną paprykę - gotujemy wszytko przez ok 10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
W trakcie gotowania dodajemy zioła, sól, pieprz oraz śmietanę.
Kiedy warzywa się gotują, łososia zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 200 st. C, i pieczemy ok 20 minut.
Po upieczeniu, rybę zostawiamy na kilka minut w folii, w tym czasie na talerzu układamy porcję warzyw, a następnie łososia, którego możemy podać w całości lub podzielić na mniejsze części.
Całość podajemy z kawałkiem cytryny, z której sok po wyciśnięciu podkreśli smak dania.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/07/ratatouille-z-pieczonym-ososiem.html