Wykonanie

Ten przepis to jeszcze jedno wspomnienie, moich kulinarnych doznań, które przywiozłam z Francji. Niby prosta sprawa trochę warzyw i
ryba, co w tym ciekawego? Czas przygotowania i precyzyjność sprawia, że danie robi się interesujące.. Połączenie świeżych składników na talerzu zachęca do zjedzenia, a walory smakowe powodują, że chcemy więcej i więcej!SKŁADNIKI(dla 2 osób)ok. 400 g
łososia1 łyżka
oliwy z
orzeszków ziemnychsól z
chillipieprz2 małe
ziemniaki1
marchew1/4 średniego
selera1 mała
cukinia1 mała
czerwona papryka2 szklanki
wodysól1 łyżka
ziół dalmatyńskich2 łyżki
śmietany do zup 18%PRZEPIS
Łososia marynujemy - w
oliwie,
soli z
chilli i
pieprzem - w lodówce ok 1 h.Wszystkie warzywa myjemy,
ziemniaki,
marchew i
seler obieramy.Przygotowane warzywa kroimy w małą kostkę - wszystko musi być tej samej wielkości.Na dużą patelnię wrzucamy
marchew i
seler, zalewamy jedną szklanką
wody i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy minimalnie ogień i gotujemy ok 5 - 6 minut.Następnie dorzucamy
ziemniaki i wlewamy resztę
wody - gotujemy kolejne 5 minut - mieszamy.Kolejno wrzucamy
cukinię i
czerwoną paprykę - gotujemy wszytko przez ok 10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.W trakcie gotowania dodajemy
zioła,
sól,
pieprz oraz
śmietanę.Kiedy warzywa się gotują,
łososia zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 200 st. C, i pieczemy ok 20 minut.Po upieczeniu,
rybę zostawiamy na kilka minut w folii, w tym czasie na talerzu układamy porcję warzyw, a następnie
łososia, którego możemy podać w całości lub podzielić na mniejsze części.Całość podajemy z kawałkiem
cytryny, z której sok po wyciśnięciu podkreśli smak dania.