Wykonanie

Właśnie zjedliśmy granolkę zrobioną poprzednio. Przeszukałam szafki i znalazłam wiele pysznych dodatków -
orzechy nerkowca,
kiwi kandyzowane,
jagody goi,
daktyle, mieszankę
rodzynków i
kokos.No to powstała kolejna granola :-) jest pyszna i aromatyczna i bardzo zdrowa. Jemy ją na śniadanie, ja czasami zabieram ją sobie na drugie śniadanie do pracy. Nie kupuje gotowej granoli w sklepach bo ma w składzie dużo
cukru i wiele niespodzianek a ja wolę wiedzieć co jem :-)Chętni ??? Zapraszam do zrobienia własnej granolki :-)Składniki:- 400 g
płatków błyskawicznych żytnich- 3 łyżki
orzechów nerkowca- 10
daktyli ( ja miałam już bez pestek )- 3 łyżki
jagód goi- 3 łyżki
płatków kokosa- 3 łyżki kostki
kokosa ( kupiłam w Lidlu )- opakowanie mieszanki
rodzynek ( kupiłam w Lidlu ) - 100 g- 100 g pestek
słonecznika- 100 g
siemienia lnianego- 50 g
płatków migdałów- 4 łyżki płynnego
miodu- skórka otarta z 1
cytryny- sok wyciśnięty z połowy
cytrynyWykonanie:Do miski wsypujemy
płatki ( jak nie mamy żytnich to mogą być owsiane ), dodajemy
słonecznik,
siemię lniane,
migdały, skórkę i
sok z cytryny, płynny
miód (ja swój lekko podgrzałam aby był płynny, ważne aby to był
miód prawdziwy) i mieszamy dokładnie łyżką, aż składniki się dobrze połączą.Na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia wysypujemy mieszankę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 160 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia, funkcja termoobieg. Podczas pieczenia musimy mieszać co jakiś czas mieszankę, aby nam się równo zarumieniła. Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i studzimy.W misce mieszamy
owoce -
rodzynki,
kokos,
orzechy,
jagody goi i pokrojone
daktyle oraz
kiwi. Dodajemy do
płatków i mieszamy. Przekładamy jak jest mieszanka już całkiem zimna do słoiczka lub pudełeczka z zamknięciem.Podajemy z
mlekiem,
jogurtem lub
kefirem.Smacznego ;-)




