ßßß Cookit - przepis na sernik na surowo?

sernik na surowo?

nazwa

Wykonanie

Jeden wegański piknik, jedno wegańskie ciasto, jeden kęs i ... I jestem zakochana! Wpadłam, po uszy. Zresztą nie ja jedna, surowy "sernik" (bo właśnie o nim mowa) skradł serce nie tylko moje, ale też Domi . Od razu wiedziałyśmy i wspólnie postanowiłyśmy, że musimy same przyrządzić takie cudo. Tak, cudo, nie przesadzam. Uwierzcie, chyba nie ma lepszych słodkości, niż te surowe. Nie ma lepszych, nie ma zdrowszych. I wbrew pozorom nie ma również prostszych deserów. Wystarczą bakalie, mleko roślinne i właściwie to tyle, tak, nie trzeba niczego więcej. Więc nie zastanawiajcie się, biegnijcie do kuchni i róbcie!
Nasz przepis to totalna improwizacja, więc tym bardziej jesteśmy dumne i zadowolone z efektu końcowego. Przejrzałyśmy kilka przepisów, ale za każdym razem miałyśmy jakieś "ale", więc w końcu postawiłyśmy na własne wyczucie. I wiecie co? To była świetna decyzja. Hm, może uznacie, że powinnam być nieco bardziej skromna, ale ... Ale nie, nie tym razem. To ciasto naprawdę wyszło obłędne w smaku. Mówię to ja, mówi to Domi, mówi to moja mama i mówi to mój tata, a musicie wiedzieć, że mój tata zwolennikiem innych słodkości niż szarlotka i delicje nie jest, oj zdecydowanie nie jest. A swój kawałek sernika zjadł najszybciej z nas wszystkich i nie zostawił ani jednego (!) okruszka. A na koniec powiedział: "aaaaaaale to było dobre!".
SUROWY "SERNIK" kokosowo-cytrynowo-różany
Przepis (tortownica 15cm):
SPÓD:
10 daktyli
50g pestek słonecznika
50g orzechów laskowych
WIERZCH:
4 daktyle
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka konfitury z płatków róż
1/2 szklanki mleka roślinnego (+3 łyżki)
200g wiórków kokosowych
DEKORACJA: nektarynka
Daktyle zalać gorąco wodą i odstawić na około 30 minut. Po upływie czasu przygotować spód ciasta: orzechy laskowe i pestki słonecznika zblendować na drobną mąkę. Dodać 10 daktyli (wcześniej namoczonych) i ponownie zblendować, aż do uzyskania jednolitej, lekko klejącej masy. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Dno tortownicy wyłożyć przygotowaną masą i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut. W tym czasie przygotować masę na wierzch: wiórki kokosowe zalać 1/2 szklanki mleka, wycisnąć sok z połówki cytryny, dodać konfiturę różaną, pozostałe daktyle i wszystko razem zblendować. W trakcie blendowania można dolać dodatkowe 3 łyżki mleka (jeśli masa jest zbyt sypka). Masę należy miksować około 5-10 minut. Powinna być gładka i bez żadnych grudek. Wyjąć schłodzony już spód i wyłożyć kokosową masę. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do lodówki jeszcze na około 30-45 minut. Wyjąć, udekorować pokrojoną w plasterki nektarynką. Podawać.
Zostawiam Was z tym pysznym, surowym "sernikiem", a sama znikam na kilka dni. Pakuję plecak, aparat, książkę, ulubione tenisówki zakładam na nogi i jadę zwiedzać Kazimierz Dolny. Podobno kiedyś już tam byłam, ale podobno nie pamiętam. Nie, ja na pewno tego nie pamiętam. Więc może wcale tam nie byłam? Tak czy siak, będę teraz. Odpocznę, będę spacerować, robić dużo zdjęć i ... I chcę już tam być, bardzo chcę!
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2013/08/sernik-na-surowo.html