Wykonanie
Wczorajszy wpis poświęciłam
kaszy jaglanej i temu jak ją przygotować aby była smaczna i bez goryczy (do przeczytania tutaj ).Dziś mam dla Was świetny przepis na deser / śniadanie czy kolacje jagłą- sama właściwie nie
mogę się zdecydować... ;)W każdym bądź razie to ( ten
pudding ) jest pyszne i bardzo sycące.Pyszności :)
Składniki :* 100 g
kaszy jaglanej,* 1 , 25 szklanki wrzątku,* 30 g
wiórków kokosowych,* 1 szklanka ( 250 ml )
mleka,* 1 łyżka czegoś do posłodzenia,* 150 g
truskawek, bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki,* 2 łyżki
płatków kokosa,
Przygotowanie :
Kasze najpierw przepłucz zimną
wodą i przelej wrzątkiem. Wsyp
kasze do pustego garnka i chwilę praży ( uwaga, nie przypal
kaszy ), dodaj
wodę i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu aż wchłonie
wodę ( około 12-15 minut), wyłącz ( nie odkrywaj ) i odstaw na 10 minut.Ugotowaną spulchnij widelcem i odstaw do ostygnięcia.Do blendera wlej
mleko, dodaj
wiórki kokosowe, ostudzoną
kasze i coś do słodzenia.Zmiksuj na gładką masę ( jeśli będzie zbyt gęste dolej trochę
mleka ) i przełóż do pucharków / szklanek.Na wierzchu ułóż
truskawki i
płatki kokosa.Odstaw do lodówki do schłodzenia.WERSJA DO DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )