ßßß
Wczorajszy wpis poświęciłam kaszy jaglanej i temu jak ją przygotować aby była smaczna i bez goryczy (do przeczytania tutaj ).Dziś mam dla Was świetny przepis na deser / śniadanie czy kolacje jagłą- sama właściwie nie mogę się zdecydować... ;)W każdym bądź razie to ( ten pudding ) jest pyszne i bardzo sycące.Pyszności :)
Składniki :* 100 g kaszy jaglanej,* 1 , 25 szklanki wrzątku,* 30 g wiórków kokosowych,* 1 szklanka ( 250 ml ) mleka,* 1 łyżka czegoś do posłodzenia,* 150 g truskawek, bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki,* 2 łyżki płatków kokosa,
Przygotowanie :Kasze najpierw przepłucz zimną wodą i przelej wrzątkiem. Wsyp kasze do pustego garnka i chwilę praży ( uwaga, nie przypal kaszy ), dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu aż wchłonie wodę ( około 12-15 minut), wyłącz ( nie odkrywaj ) i odstaw na 10 minut.Ugotowaną spulchnij widelcem i odstaw do ostygnięcia.Do blendera wlej mleko, dodaj wiórki kokosowe, ostudzoną kasze i coś do słodzenia.Zmiksuj na gładką masę ( jeśli będzie zbyt gęste dolej trochę mleka ) i przełóż do pucharków / szklanek.Na wierzchu ułóż truskawki i płatki kokosa.Odstaw do lodówki do schłodzenia.WERSJA DO DRUKU / ZAPISU ( wystarczy kliknąć na obrazek )