ßßß Cookit - przepis na Mus jabłkowy z nutką kokosu

Mus jabłkowy z nutką kokosu

nazwa

Wykonanie

Spacerując po własnym ogrodzie natrafiłam na małą, zapomnianą jabłonkę. Wokół niej leżało mnóstwo papierówek. To specyficzny gatunek jabłek, idealny na szarlotki, czy powidła.
3kg papierówek
1,5 łyżeczki cynamonu ( ilość w zależności od własnych preferencji)
80g wiórków kokosowych
5 łyżek płatków kokosowych
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy je do garnka o grubym dnie. Podlewamy wodą (ok. pół kubka). Posypujemy cynamonem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minutn na wolnym ogniu, pamiętając o mieszaniu, aby się nie przypaliły. Gdy jabłka już zmiękną, dodajemy wiórki i płatki kokosowe i całość dusimy jeszcze 10-15 minut.
Gotowe. Mus można włożyć do słoiczków i zachować na zimowe wieczory, albo też tak jak u mnie zjeść od razu z naleśnikami, goframi lub tak po prostu, łyżeczką prosto z garczka ;)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2013/08/skarby-ogrodu-mus-jabkowy-z-nutka-kokosu.html