Wykonanie

Czuję za sobą nadchodzącą jesień, jakby czaiła się gdzieś za
rogiem. Czasami udaje mi się ją uchwycić na zdjęciu, ale
potem znowu ucieka, zostawiając za sobą żółte liście gdzieś obok ławki na Plantach. Teraz przejeżdżam obok tych ławek na
miętowym rowerze i chowam się gdzieś pomiędzy nimi przed deszczem,
potem jem
szafranowe lody, naleśniki z
pigwą i odwiedzam najmilsze osoby. Trochę porządkuję bałagan w głowie i
piję herbatę z bzu.Podczas naszego ostatniego spaceru jadłyśmy z
Magdą wegański sernik, który od razu pokochałyśmy. Kiedy znowu udało nam się razem wkroczyć do kuchni, tym razem nie mojej, spróbowałyśmy odtworzyć ten smak. Zdecydowanie wyszło nam coś bardzo ciekawego i smacznego! Jeśli lubicie
kokos, to musicie go spróbować!★ Wegański sernik
kokosowo-
cytrynowo-różany ★Składniki:/na tortownicę o średnicy 15 cm/spód10
daktyli50g pestek
słonecznika50g
orzechów laskowychwierzch4
daktylesok z 1/2
cytryny1 łyżka
konfitury z
płatków róż1/2 szklanki
mleka roślinnego (+3 łyżki)200g
wiórków kokosowych+
nektarynka do dekoracji
Daktyle zalać gorącą
wodą i odstawić na około 30 minut. Po upływie tego czasu przygotować spód ciasta:
orzechy laskowe i
pestki słonecznika zblendować na drobną
mąkę. Dodać 10
daktyli (wcześniej namoczonych) i ponownie zblendować, aż do uzyskania jednolitej, lekko klejącej masy. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Dno tortownicy wyłożyć przygotowaną masą i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut.W tym czasie przygotować masę na wierzch:
wiórki kokosowe zalać 1/2 szklanki
mleka, wycisnąć sok z połówki
cytryny, dodać
konfiturę różaną, pozostałe
daktyle i wszystko razem zblendować. W trakcie blendowania można dolać dodatkowe 3 łyżki
mleka (jeśli masa jest zbyt sypka). Masę należy miksować około 5-10 minut. Powinna być gładka i bez żadnych grudek. Wyjąć schłodzony już spód i wyłożyć
kokosową masę. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do lodówki jeszcze na około 30-45 minut. Wyjąć, udekorować pokrojoną w plasterki
nektarynką i podawać.
