ßßß Cookit - przepis na Wegański sernik kokosowy

Wegański sernik kokosowy

nazwa

Wykonanie

Czuję za sobą nadchodzącą jesień, jakby czaiła się gdzieś za rogiem. Czasami udaje mi się ją uchwycić na zdjęciu, ale potem znowu ucieka, zostawiając za sobą żółte liście gdzieś obok ławki na Plantach. Teraz przejeżdżam obok tych ławek na miętowym rowerze i chowam się gdzieś pomiędzy nimi przed deszczem, potem jem szafranowe lody, naleśniki z pigwą i odwiedzam najmilsze osoby. Trochę porządkuję bałagan w głowie i piję herbatę z bzu.
Podczas naszego ostatniego spaceru jadłyśmy z Magdą wegański sernik, który od razu pokochałyśmy. Kiedy znowu udało nam się razem wkroczyć do kuchni, tym razem nie mojej, spróbowałyśmy odtworzyć ten smak. Zdecydowanie wyszło nam coś bardzo ciekawego i smacznego! Jeśli lubicie kokos, to musicie go spróbować!
★ Wegański sernik kokosowo-cytrynowo-różany ★
Składniki:
/na tortownicę o średnicy 15 cm/
spód
10 daktyli
50g pestek słonecznika
50g orzechów laskowych
wierzch
4 daktyle
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka konfitury z płatków róż
1/2 szklanki mleka roślinnego (+3 łyżki)
200g wiórków kokosowych
+ nektarynka do dekoracji
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 30 minut. Po upływie tego czasu przygotować spód ciasta: orzechy laskowe i pestki słonecznika zblendować na drobną mąkę. Dodać 10 daktyli (wcześniej namoczonych) i ponownie zblendować, aż do uzyskania jednolitej, lekko klejącej masy. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Dno tortownicy wyłożyć przygotowaną masą i wstawić do zamrażalnika na około 30 minut.
W tym czasie przygotować masę na wierzch: wiórki kokosowe zalać 1/2 szklanki mleka, wycisnąć sok z połówki cytryny, dodać konfiturę różaną, pozostałe daktyle i wszystko razem zblendować. W trakcie blendowania można dolać dodatkowe 3 łyżki mleka (jeśli masa jest zbyt sypka). Masę należy miksować około 5-10 minut. Powinna być gładka i bez żadnych grudek. Wyjąć schłodzony już spód i wyłożyć kokosową masę. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto do lodówki jeszcze na około 30-45 minut. Wyjąć, udekorować pokrojoną w plasterki nektarynką i podawać.
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2013/08/weganski-sernik-kokosowy.html