ßßß
Składniki:100 g orzechów nerkowca100 g rodzynek100 g moreli suszonych100 g łuskanego słonecznika100 g płatków migdałowych100 g daktyli200 g maku300 g płatków owsianych górskichmiódSposób przygotowania:Bakalie kolejno wypłucz w zimnej wodzie, następnie zalej czystą zimną wodą i pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie wypłucz i osącz. Orzechy nerkowca posiekaj drobno. Morele, rodzynki i daktyle zblenderuj - niekoniecznie na idealnie gładką masę. Wskazane jest, by zostały większe kawałki owoców.Płatki owsiane wypłucz w zimnej wodzie. Zalej czystą zimną wodą i pozostaw na około 2 godziny do namoczenia. Odciśnij.Wymieszaj na jednorodną masę: zblenderowane owoce, odciśnięte płatki owsiane, płatki migdałowe, słonecznik i posiekane orzechy oraz osączony mak. Spróbuj - jeśli wolisz wypieki słodsze, dosłódź miodem (ja dokładam 2-3 łyżki).Wyłóż masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz około 30 minut w 170 st.UWAGA!!! Jeśli przygotowywaliście wcześniej wegetariańską masę bakaliową , to możecie wykorzystać ją jako bazę i dodać tylko płatki, mak,miód i ewentualnie bakalie posiekane, by wzbogacić smak i konsystencję.