Wykonanie
Paczkowane granole często zawierają różnego rodzaju 'niespodzianki' w postaci
cukru czy niechcianych tłuszczów. Nie ma nic pewniejszego niż upieczenie takiej granoli w domu. Wszystko zajmuje dosłownie 40 minut, a można zrobić zapas na cały tydzień i
mieć pewność, że dobrze znamy skład. Możemy również za każdym razem tworzyć inne kompozycje z tego co aktualnie mamy w domu.
SKŁADNIKI2,5 szklanki
płatków owsianych0,5 szklanki
suszonej żurawiny0,5 szklanki
rodzynek0,5 szklanki pestek
słonecznika0,5 szklanki
siemienia lnianego0,5 szklanki
płatków migdałowych3 łyżki
miodu1 łyżka
oleju kokosowego (może być również rzepakowy)PRZEPISNastawiamy piekarnik na 160 st C.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy wszystkie suche składniki.Całość polewamy
miodem i
olejem - mieszamy.Równomiernie rozkładamy na całej powierzchni blachy i wkładamy do piekarnika.Pieczemy 30 minut (co 10 minut musimy przemieszać granolę, żeby wszystkie składniki równo się upiekły)Po upieczeniu wyciągamy blachę z pieca i zostawiamy do ostygnięcia.Gotową granolę można przechowywać w szklanych słojach.A na śniadanie łączymy 4 łyżki granoli ze szklanką
mleka lub
jogurtu oraz ulubionymi
owocami.