ßßß Cookit - przepis na Domowa granola

Domowa granola

nazwa

Wykonanie

Paczkowane granole często zawierają różnego rodzaju 'niespodzianki' w postaci cukru czy niechcianych tłuszczów. Nie ma nic pewniejszego niż upieczenie takiej granoli w domu. Wszystko zajmuje dosłownie 40 minut, a można zrobić zapas na cały tydzień i mieć pewność, że dobrze znamy skład. Możemy również za każdym razem tworzyć inne kompozycje z tego co aktualnie mamy w domu.
SKŁADNIKI
2,5 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki suszonej żurawiny
0,5 szklanki rodzynek
0,5 szklanki pestek słonecznika
0,5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklanki płatków migdałowych
3 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego (może być również rzepakowy)
PRZEPIS
Nastawiamy piekarnik na 160 st C.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy wszystkie suche składniki.
Całość polewamy miodem i olejem - mieszamy.
Równomiernie rozkładamy na całej powierzchni blachy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 30 minut (co 10 minut musimy przemieszać granolę, żeby wszystkie składniki równo się upiekły)
Po upieczeniu wyciągamy blachę z pieca i zostawiamy do ostygnięcia.
Gotową granolę można przechowywać w szklanych słojach.
A na śniadanie łączymy 4 łyżki granoli ze szklanką mleka lub jogurtu oraz ulubionymi owocami.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2015/03/domowa-granola.html