Wykonanie
Przepis na tę
sałatkę dostałam kiedyś od mojej siostry. Robiłam ją wiele
razy od tamtej
pory. Jest to
sałatka, do której zawsze wracam.
Składniki:1
kapusta pekińska,1
papryka czerwona,1
papryka żółta,1
cebula,słoik
ogórków konserwowych (470g po odsączeniu),mała
śmietana 18%,4 czubate łyżki
majonezu,2 czubate łyżki
ketchupu,3 łyżki (30g)
przyprawy do gyrosa,550g
piersi z kurczaka,4 łyżki
oliwy z oliwek,
pieprz,
sól,3/4 główki
czosnku.Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski, dodać
przyprawę do gyrosa ( ja na taką ilość
mięsa daję całą paczkę
przyprawy, ale można dać mniej), dodać cztery łyżki
oliwy. Wymieszać i przykryć, włożyć do lodówki na 2h. Następnie podsmażyć i ostudzić. Wyłożyć do miski jako pierwszą warstwę.
Sos: mała
śmietana 18%, cztery czubate łyżki
majonezu, dwie czubate łyżki
ketchupu,
pieprz, 3/4 główki
czosnku (wycisnąć). Wymieszać. Połową tego sosu polać
mięso.
Ogórki pokroić w małą kostkę. Po pokrojeniu z
ogórków odcisnąć nadmiar
wody. Dodać jako kolejną warstwę .
Dodać pokrojoną w kostkę
cebulę.
Kapustę pekińską pokroić, lekko posolić, wymieszać, odstawić na chwilę na bok i po chwili odlać z niej nadmiar
wody. Wyłożyć
kapustę jako kolejną warstwę i na
kapustę wyłożyć
cebulę.
Dodać drugą połowę sosu.
Papryki, umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Wyłożyć na wierzch .
Sałatka prezentuję się tak jak na zdjęciu poniżej:
Może się wydawać, że jest za mało sosu. Jednak po wymieszaniu wcale go mało nie ma, widać to na zdjęciu poniżej.
Smacznego!!!